Szakmai gyakorlatok európai kritériumai

A szakmai gyakorlatok kulcsszerepet játszanak a fiatalok munkaerőpiaci integrálódásában. Fő feladatuk az elmélet és a gyakorlat közötti készséghiány pótlása. Sajnos a gyakorlatok nagy része nem tölti be ezt a feladatát, nem megfelelően szervezettek. Sok kezdeményezés és szabályozás történt Európa-szerte a minőségi keretrendszer meghatározása, illetve a gyakorlatok magas szakmai színvonalának biztosítása érdekében. Azonban a különböző színvonalú keretrendszerek elterjedése a hitelesség rovására ment, és hátráltatja a fiatalok mozgását, mivel a különböző országokban különböző szabályok lehetnek érvényesek, így nehezítik a gyakorlatok színvonalának összevethetőségét.

A téma orvoslását elősegíteni kívánva a CEN WS 95 kidolgozott egy gyakornoki keretrendszert, az EU-tagállamok gyakorlataihoz kapcsolódó szabályozásokat összegyűjtötték, rendszerezték és összehasonlították, valamint meghatározták a jó gyakorlatokat a szakmai gyakorlat minőségének biztosításához. A szakmai képzés időszakára nem vonatkozik a dokumentum.

2020. június 20-án jelent meg a CWA 17541:2020 European Criteria for Quality Internships (Magas színvonalú szakmai gyakorlatok európai kritériumai) európai munkaértekezleti megállapodás, amely meghatározza a szakmai gyakorlatokhoz kapcsolódó fogalmakat, a gyakorlatok minőségi keretrendszerét, minőségkritériumait és jó gyakorlatát.

A dokumentumot széles felhasználói körnek szánták: közszférának vagy egyéb fogadó szervezeteknek, szakmai gyakorlatok lebonyolításban részt vevő egyéneknek, képzési intézményeknek, hatóságoknak (ideértve a minőségbiztosítási ügynökségeket is) és a szakmai gyakorlatok minőségén dolgozó szervezeteknek. Ez a megállapodás minőségi követelményeket határoz meg, és útmutatót ad a hatékony és színvonalas gyakorlatokhoz (oktatási kereteken belül és kívül, nemzeti és nemzetközi szinten), hogy segítse az érintett feleket, és minden típusú gyakorlati eljárást egyszerűsítsen.

A dokumentum a SPRINT-projekt eredményeképpen született meg, az Európai Parlament és Tanács 2019/1152 direktíváján (Directive (EU) 2019/1152) alapul, mely az átlátható és kiszámítható munkakörülményekről szól.

 

Zajdon Anna

2020. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/WS 095 CEN-munkaértekezlet a tanulói szakmai gyakorlatok európai keretrendszerére

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!