Figyelemfelhívó kampány a fenntartható városokért a szabványosítás világnapja előtt

Az ISO/TC 268 Fenntartható városok és közösségek nemzetközi műszaki bizottság vezetésével kampány indult a városok fenntarthatóságának népszerűsítésére a szabványosítás október 14-i világnapja előtt és a koronavírus-járvány tükrében.

Az ISO a 2020. évi szabványosítási világnapnak a „Bolygó megvédése szabványokkal” (Protecting the planet with standards) témát adta, amely különösképpen aktuális a Covid-járvány idején és a mindennapi életünkben bekövetkezett változások tükrében. Az elmúlt időszak megmutatta, hogy mennyire sérülékeny is lehet a modern élet, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a fenntarthatóság, és hogy a járvány végeztével elkerülhetetlen a korábbinál sokkal rugalmasabb és ellenállóbb életmód kialakítása.

A téma szorosan illeszkedik az ISO/TC 268 tevékenységi területéhez, emiatt indította el a műszaki bizottság (az ISO/TC 301, ISO/TC 238, ISO/TC 300, ISO/TC 59, ISO/TC 163, ISO/TC 205, ISO/TC 224, ISO/TC 282 és ISO/TC 228 műszaki bizottságokkal együtt) a figyelemfelhívó kampányát, melynek témáját a következő fenntarthatósági célok képezik:

  • jobb életminőség elérése (mindenki számára elérhető egészséges élet és társadalmi kohézió);
  • a gazdaság támogatása (járvány utáni újraindulás, helyi turisztikai attrakciók, költségcsökkentés, támogatási gyakorlatok, kereskedelem elősegítése);
  • növekvő ellenálló képesség (biztonságosabb és erősebb közösségi intézmények, jobb válságmenedzsment);
  • környezetvédelem (zöldebb városok, levegőminőség, zajcsökkentés, hatékony vízgazdálkodás).

E célok elérésével párhuzamosan a kampány keretében népszerűsíteni kívánják a fenti célokhoz kapcsolódó alábbi szabványokat:

  • ISO 37101:2016 Sustainable development in communities. Management system for sustainable development. Requirements with guidance for use;
  • ISO 21401:2018 Tourism and related services. Sustainability management system for accommodation establishments. Requirements;
  • ISO 50001:2018 Energy management systems. Requirements with guidance for use (magyar nyelven: MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval);
  • ISO 46001:2019 Water efficiency management systems. Requirements with guidance for use.

Továbbá a „Bolygó megvédése szabványokkal” téma szorosan kapcsolódik az ISO/TC 268 által elindított fenntarthatósági célkitűzésekhez, leginkább az SDG 11-hez: Fenntartható városok és közösségek, amelyhez kapcsolódóan évek óta végez szabványosítási tevékenységet, valamint folytat figyelemre méltó népszerűsítő és figyelemfelhívó tevékenységet a fent ismertetett célok elérése érdekében.

A kampány július 7-én kezdődött és a szabványosítás világnapjáig tart. Első lépésként elindult egy poszterpályázat, amellyel a kampány hivatalos poszterét kívánták megtalálni. A pályázat döntősei közül augusztus 3-ig lehetett szavazni a végső győztesre, amiről a poszterpályázat hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni: https://www.facebook.com/wsdcontest.

A kampány elsősorban a közösségi média felületein zajlik, ahol a szabványosítás világnapjához közeledve az ISO egyre több tartalommal és a terület szakértőinek bevonásával jelentkezik. De közben bátorítják a külső résztvevőket is, hogy osszák meg a fenti célokkal kapcsolatos történeteiket és észrevételeiket, így bárki részt vehet a szabványosítási törekvésekben és a fenti célok elérésében. A kampányhoz a következő hashtagekkel lehet hozzászólni: #standardsdaycountdown, #sustainablecities, #truststandards, #covid19, #sdg11.

 

Bernáth Csaba
2020. augusztus

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 268 Fenntartható városok és közösségek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!