Útmutató fitneszközpontok részére járvány esetén

A koronavírus-járvány következtében Európában 2020 tavaszán a fitnesztermek 95%-a bezárt a kormányrendeletek értelmében. A bezárások az alábbi következményekkel jártak:

  • 62 millió polgár számára megszűnt a fitneszteremben való sportolás lehetősége, a rendszeres edzés, amely hozzájárul az egészségéhez;
  • mentális betegségek, szociális izoláció növekedése, fizikai aktivitás csökkenése;
  • a fitneszipar súlyos anyagi vesztesége és az egyes edzőtermek csődje;
  • számottevő kormányzati többletköltség, mert az állam a bezárások ideje alatt segítette a vállalkozásokat és az alkalmazottakat;
  • növekvő aggodalom amiatt, hogy a fitnesztermek kellőképpen biztonságosak és higiénikusak-e, hogy megelőzzék a vírus további terjedését.

 

Az emberek a legszigorúbb intézkedések ideje alatt is egyetértettek abban, hogy folytassák a szükséges bevásárlásokat, az orvosi kezeléseket és az egészség fenntartását elősegítő mozgást. A kormányok és szakértők egyetértenek a rendszeres fizikai aktivitás fontosságában. A fitnesz a legnépszerűbb sport az Európai Unióban.

Nyáron a szigorításokat enyhítették, így a fitnesztermek – számos korlátozással – újra kinyithattak. Az államok, az egészségügyi intézmények, valamint a fitnesz- és sportszakemberek eltérő tapasztalatokról számoltak be. A gyakorlati eredményeket felhasználva azonban kidolgozhatók olyan útmutatók és ajánlások, melyekkel a lehető legbiztonságosabb egészségügyi és higiéniai intézkedéseket lehet megvalósítani a fitneszközpontokban.

A CEN/TC 136 műszaki bizottság kidolgozott egy új témajavaslatot Guidelines for the safe operation of fitness centres during an infectious outbreak (Útmutató a fitneszközpontok biztonságos üzemeltetéséhez járvány esetén) címmel.

Ezek az útmutatók alkalmazhatók:

a) a koronavírus terjedésének csökkentése;

b) az alkalmazottak és a vendégek biztonságának szem előtt tartása; valamint

c) az átláthatóság és bizalomépítés érdekében.

Elvben eme útmutatók alkalmazásával a fitneszközpontok nyitva tarthatnak a járvány újbóli kitörése esetén is.

Ezek az útmutatók alapját képezhetik egy későbbi műszaki specifikációnak (TS) a helyes gyakorlatokról. Segíthetik a fitneszközpontok működtetőit, vezetőit, a kormányokat és az egészségügyi szakembereket olyan döntések meghozatalában, melyek a biztonságos működést, a dolgozók és sportolni vágyók egészségét kívánják biztosítani a Covid19 újabb hulláma esetén is.

Ezek az útmutatók az alábbi témákkal foglalkoznak:

  • általános kockázatcsökkentés;
  • gyakorlatban megvalósítható távolságtartás, a vendégek ellenőrzése;
  • szellőztetés;
  • takarítás, higiéniai és egészségügyi előírások.

 

Ez a dokumentum minden nyilvános fitneszközpont esetén alkalmazható, ahol egyének vagy csoportok sporttevékenységet végeznek, másodlagos fitneszszolgáltatási funkcióval rendelkező helyekre azonban nem vonatkozik.

 

Zajdon Anna

2020. október

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 136 Sport, játszótér és egyéb szabadidős létesítmények és eszközök

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!