Megjelent a cement termékszabvány 2. részének és az alkalmazási dokumentumának korszerűsített változata

2020 márciusában a CEN megjelentette a cementekkel foglalkozó szabványsorozat második részét, az EN 197-2-t és annak alkalmazási dokumentumát, a CEN/TR 14245-öt, melyeket a CEN/TC 51 Cement és építési mész európai műszaki bizottság dolgozott ki.

Az MSZ EN 197-2:2020 Cement. 2. rész: A teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése szabvány a cementek teljesítménye állandóságának értékelési és ellenőrzési rendszerét (AVCP) írja le, beleértve a teljesítmény állandóságának tanúsítását is.

Továbbá műszaki előírásokat tartalmaz az üzemi gyártásellenőrzésre, a gyártóüzemben vett minták további vizsgálatára (önellenőrző vizsgálat) és a cement teljesítményének értékelésére, a gyártóüzem és az üzemi gyártásellenőrzés alapvizsgálatára, az üzemi gyártásellenőrzés folytatólagos felügyeletére, vizsgálatára és értékelésére, valamint a minták auditvizsgálatára. Előírja a nemmegfelelőség esetén követendő intézkedésekre vonatkozó szabályokat és a tároló telephelyekre vonatkozó követelményeket is.

A szabványban használt „cement” kifejezés vonatkozik mind az MSZ EN 197-1-ben meghatározott általános felhasználású cementekre, mind azokra az egyéb cementekre és kötőanyagokra, amelyek termékszabványa hivatkozik erre a dokumentumra, és amelyek tanúsítása folyamatban van. Az ilyen cementet egy megadott gyárban állítják elő, és ez meghatározott típushoz és szilárdsági osztályhoz tartozik a vonatkozó termékszabvány meghatározása és előírása szerint.

A szabvány kapcsolódik a cementekre és kötőanyagokra vonatkozó európai szabványok, pl. MSZ EN 197-1:2011, MSZ EN 14216:2015, MSZ EN 14647:2007, MSZ EN 413-1:2011 és MSZ EN 15743:2010+A1:2015 ZA mellékleteihez.

 

Az MSZ CEN/TR 14245:2020 Cement. Útmutató az EN 197-2 A teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése szabvány alkalmazásához útmutató dokumentum az MSZ EN 197-2 szabvány szerinti cement tanúsításában részt vevő valamennyi fél számára készült.

A dokumentum célja, hogy magyarázatokat fűzzön az MSZ EN 197-2 ama részeihez, amelyek a szabványban nincsenek teljes részletességgel kidolgozva.

Célja továbbá, hogy alkalmazása segítséget nyújtson az azonos eljárások kialakításában a cement tanúsítására.

Az MSZ CEN/TR 14245 a cementek előállítása, teljesítménye állandóságának értékelése és ellenőrzése során fennálló helyzeteken alapul. A dokumentumban foglaltaktól eltérő helyzetek esetén egyedi eljárásokat kell kidolgozni az egyes esetekre vonatkozó döntések alapján, és azokat teljeskörűen írásban kell rögzíteni, és jóvá kell hagyni. Ezeknek az egyedi eljárásoknak mindig meg kell felelniük az MSZ EN 197-1 és az MSZ EN 197-2 szabványban megadott előírásoknak, és a terméknek ugyanolyan megbízhatósági szintet kell elérnie, mint amilyet e dokumentum alkalmazásával is elérne.

Az útmutató dokumentum fejezeteinek számozása az MSZ EN 197-2 számozását követi. Az európai szabvány fejezeteinek szövegét szó szerint tartalmazza az útmutató, majd ezt követi a magyarázat, de csak azokhoz a fejezetekhez, amelyekhez magyarázat vagy egyéb eligazítás szükséges.

A szabványok magyar nyelvű változatát az MSZT/MB 102 Cement és mész nemzeti műszaki bizottság dolgozta ki, és azokat az MSZT 2020. november 1-jével hirdette meg.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Magyar Cementipar és a CEMKUT Kft. járult hozzá.

 

Szendy Csabáné

2020. december

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 102 Cement és mész

CEN/TC 51 Cement és építési mész

ISO/TC 74 Cement és mész

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!