Hírek


Az EUROCODE-szabványok második generációja – bevezetési határidő: 2027. október

Európában 2011. január 1-től a tartószerkezeti tervezés alapját 58 részből álló, mintegy 5000 oldal terjedelmű – első generációs – szabványcsalád határozza meg. A kidolgozásuk óta bekövetkezett műszaki fejlődés és jogszabályi változások, valamint a szabványok gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai miatt szükségessé vált korszerűsítésük. A második generációs szabványokat az EU-tagországoknak – így Magyarországnak is – 2027 októberéig kell teljeskörűen bevezetniük nemzeti szabványállományukba. Az első generációs Eurocode-szabványokat 2028 áprilisáig vissza kell vonni.


Szem- és arcvédelem – MSZ EN ISO 4007

Az MSZ EN ISO 4007:2019 Egyéni védőeszközök. Szem- és arcvédelem. Szakszótár (ISO 4007:2018) szabvány a szakterületen használatos alapvető szakkifejezéseket határozza meg és magyarázza. Tartalmazza továbbá a szimbólumokat és a rövidített szakkifejezéseket, rendszerezi a jelöléseket, a spektrális súlyfüggvényeket és a spektrális eloszlásokat


Az ESG-beszámolót támogató szabványok – újabb 26 nemzetközi szabvány bevezetése nemzeti szabványként

Az ESG-beszámolók (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – vállalatirányítási) elkészítésének támogatása érdekében a Magyar Szabványügyi Testület 2024 júliusában újabb 26 nemzetközi szabványt vezetett be nemzeti szabványként. A szabványok értékes és nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak az ESG-beszámolókkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséhez, így a fenntarthatósági célok eléréséhez is. 


ARANYOKLEVÉL – a Global Green Europe Kft. környezetközpontú irányítási rendszere működtetésének elismerése

Az MSZT azoknak a szervezeteknek adományoz ARANYOKLEVELET, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél. A Global Green Europe Kft. MSZ EN ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási rendszerét első alkalommal 2009-ben tanúsította a Magyar Szabványügyi Testület. 


MSZT-auditorok továbbképzése – MSZ EN ISO 22000 (ÉBIR)

2024. július 11-én került sor az ÉBIR-auditorok online továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága szervezésében. Az auditortalálkozó célja a vonatkozó szabványok előírásainak ismertetésén túl az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, valamint az audit- és akkreditálási tapasztalatok megbeszélése volt. A képzés témái: tájékoztató a 2024. évi, az auditálással kapcsolatos eljárások változásairól; a termékhamisítás lehetőségének csökkentése, termékvédelem; az éghajlatváltozással kapcsolatos auditálási gyakorlat (ISO 9001 APG – Audit Practices Group/IQNET White paper – ISO 22000); a szállítás és tárolás élelmiszer-biztonsági sajátosságai – kiemelten az MSZ ISO/TS 22002-5:2021 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 5. rész (élelmiszerlánc-kategória – G). 


Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Játékbiztonság

A regisztrációt követően tekintse meg a témában elérhető harmonizált európai szabványokat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok