Hírek


A friss habarcs bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározása

Az MSZ EN 1015-9:2022 Falszerkezeti habarcsok vizsgálati módszerei. 9. rész: A friss habarcs bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározása szabvány a frissen bekevert habarcsok bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározására ír elő vizsgálati módszereket és eszközöket. Az A vizsgálati módszert kell alkalmazni az ásványi kötőanyagokat, valamint nehéz és könnyű adalékanyagokat tartalmazó általános felhasználású habarcsok (falazó- és vakolóhabarcsok) bedolgozhatósági idejének meghatározására. A B és a C vizsgálati módszert kell alkalmazni a vékony rétegű habarcsok bedolgozhatósági és korrigálhatósági idejének meghatározására.


Lépcsőfelvonók és ferdepályás emelőlapok biztonsága

Az MSZ EN 81-40:2021 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Különleges személy- és teherfelvonók. 40. rész: Lépcsőfelvonók és ferdepályás emelőlapok mozgáskorlátozott személyek számára szabvány a villamos működtetésű, épületszerkezethez rögzített és ferde síkban mozgó lépcsőfelvonók kialakítására, gyártására, telepítésére, karbantartására és leszerelésére vonatkozó biztonsági követelményeket tartalmazza.


Élelmiszer-allergének kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel

Az MSZ EN 15634-1:2020 Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel. 1. rész: Általános szempontok szabvány egységes keretrendszerbe foglalja az allergéneket tartalmazó fajok megfelelő szekvenciáinak polimeráz-láncreakció (PCR) segítségével történő kimutatását. Az MSZ EN 15634-2:2020 Élelmiszerek. Élelmiszer-allergének kimutatása molekuláris biológiai módszerekkel. 2. rész: Zeller (Apium graveolens). Specifikus DNS-szekvencia kimutatása főtt kolbászokban, valós idejű PCR-rel szabvány a zeller (Apium graveolens) kimutatására ír elő módszert az emulgeált típusú kolbászokban (pl. frankfurti, bécsi virsli).


Információbiztonság – áttérés az új ISO/IEC 27001 szabványra

2022 októberében megjelent az ISO/IEC 27001:2022 Information security, cybersecurity and privacy protection. Information security management systems. Requirements (Információbiztonság, kiberbiztonság és adatvédelem. Információbiztonság-irányítási rendszerek. Követelmények) szabvány. Ennek következtében három év múlva az ISO/IEC 27001:2013, így az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szerinti tanúsítványok érvényüket vesztik. A Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF – International Accreditation Forum) 2022. augusztus 9-én megjelentette az IAF MD26:2022 dokumentumot, amely tartalmazza az áttéréssel kapcsolatos legfontosabb követelményeket. A tanúsított szervezet döntése szerint az áttérés megtörténhet megújító audit, az esedékes felügyeleti audit vagy rendkívüli audit keretében. Az MSZT elsősorban a megújító audittal való áttérést javasolja.


Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum Közhasznú Nonprofit Kft. – sikeres MEES 2.0 szerinti áttérési audit integráltan az ISO 9001:2015 szerinti felügyeleti eljárással egy időben

A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum Közhasznú Nonprofit Kft. MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények szabvány és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok 2.0 előírásain alapuló integrált irányítási rendszerének sikeres auditja alapján az MSZT 2022 októberében pozitív döntést hozott a MEES 2.0 követelményeinek való megfelelés igazolásáról szóló tanúsítvány kiadásáról és az ISO 9001:2015 tanúsítási okirat érvényességének fenntartásáról. A szervezet integrált irányítási rendszerének alkalmazási területe az ISO 9001 területén: rehabilitációs fekvő- és járóbeteg-szakellátás és -gondozás, a MEES területén: fekvőbeteg-ellátás folyamata, járóbeteg-szakellátás folyamata és a hozzá kapcsolódó általános diagnosztikai folyamatok, vezetési és humánerőforrás-menedzsment, erőforrások és épületek, berendezések, biztonsági folyamatok, klinikai audit, betegjogok, tájékoztatás, adatkezelés és egyéb betegbiztonság, a nozokomiális fertőzések megelőzése és ellátása.


Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok