Hírek


Az EUROCODE-szabványok második generációja – bevezetési határidő: 2027. október

Európában 2011. január 1-től a tartószerkezeti tervezés alapját 58 részből álló, mintegy 5000 oldal terjedelmű – első generációs – szabványcsalád határozza meg. A kidolgozásuk óta bekövetkezett műszaki fejlődés és jogszabályi változások, valamint a szabványok gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai miatt szükségessé vált korszerűsítésük. A második generációs szabványokat az EU-tagországoknak – így Magyarországnak is – 2027 októberéig kell teljeskörűen bevezetniük nemzeti szabványállományukba. Az első generációs Eurocode-szabványokat 2028 áprilisáig vissza kell vonni.


Oldható tehermegfogók

Az MSZ EN 13155:2021 Daruk. Biztonság. Oldható teherfelvevők szabvány a darukhoz, emelődobokhoz és kézi tehermozgató eszközökhöz használt, oldható teherfelvevők/tehermegfogók (lemezfogók, vákuumos emelők, emelőmágnesek, emelőgerendák, C kengyelek, emelővilla, megfogószerkezetek és közönséges betonban használt emelőbetét-rendszerek) biztonsági követelményeit tartalmazza. Meghatározza a statikus szilárdság, a rugalmas stabilitás és a fáradási szilárdság igazolásának módját is.


Villamos készülékcsatlakozók

AAz MSZ EN IEC 60320-1:2022 Készülékcsatlakozók háztartási és hasonló általános célokra. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60320-1:2021) szabvány a kétpólusú és a kétpólusú védőérintkezős csatlakozóknak, valamint a háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek csatlakozóinak általános követelményeit tartalmazza. Érvényes a készülékek részét képező, illetve az azokba beépített bemeneti és kimeneti készülékcsatlakozókra is.


A PONT SYSTEMS Informatikai és Tanácsadó Zrt. – az MSZT új ügyfele – integrált irányítási rendszerének sikeres tanúsítása

A PONT SYSTEMS Informatikai és Tanácsadó Zrt. az MSZ EN ISO 9001:2015 és az MSZ ISO/IEC 27001:2023 szabvány szerinti integrált irányítási rendszerének sikeres auditja alapján az MSZT májusban kiadta a nemzeti (MSZT-) és a nemzetközi (IQNET-) tanúsítványt. A MIR (MSZ EN ISO 9001) alkalmazási területe: szolgáltatások – szoftverfejlesztés, szakmai kompetenciák (fejlesztési, tesztelési, üzemeltetői) biztosítása, kiszervezett tevékenységek ellátása – nyújtása és ügyféltámogatása, a kapcsolódó információtechnológia-rendszerek fejlesztése, tesztelése és üzemeltetése. Az IBIR (MSZ ISO/IEC 27001) alkalmazási területe: szolgáltatások nyújtása és ügyféltámogatása, a kapcsolódó információtechnológia-rendszerek fejlesztése, tesztelése és üzemeltetése során az ügyfél- és a saját adatok megfelelő védelmének biztosítása, az ügyfél-elégedettség fenntartása a megkövetelt biztonsági és minőségi követelmények folyamatos teljesítésével.


Játszótéri eszközök biztonságosságának ellenőrzése

A játszótéri eszközök a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet, valamint a rendelethez kapcsolódó MSZ EN 1176 szabványsorozat követelményei alapján végzett, évenkénti megfelelőségértékelés során az MSZT – gyártóktól és üzemeltetőktől független, hatóság által kijelölt szervezetként – újabb és újabb kockázati tényezőket, valamint ismétlődő veszélyforrásokat tár fel.


Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok