Hírek


Az EUROCODE-szabványok második generációja – bevezetési határidő: 2027. október

Európában 2011. január 1-től a tartószerkezeti tervezés alapját 58 részből álló, mintegy 5000 oldal terjedelmű – első generációs – szabványcsalád határozza meg. A kidolgozásuk óta bekövetkezett műszaki fejlődés és jogszabályi változások, valamint a szabványok gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai miatt szükségessé vált korszerűsítésük. A második generációs szabványokat az EU-tagországoknak – így Magyarországnak is – 2027 októberéig kell teljeskörűen bevezetniük nemzeti szabványállományukba. Az első generációs Eurocode-szabványokat 2028 áprilisáig vissza kell vonni.


Vegetáriánus és vegán termékek – MSZ EN ISO 23662

Az MSZ EN ISO 23662:2024 A vegetáriánusok vagy vegánok számára megfelelő élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre, valamint a címkézésre és állításokra vonatkozó fogalommeghatározások és műszaki kritériumok szabvány a legfontosabb fogalmak meghatározásán túl tartalmazza a vegetáriánusoknak vagy vegánoknak szánt élelmiszerekkel és élelmiszer-összetevőkkel szemben támasztott követelményeket, valamint az ezek címkézésével és termékleírásával kapcsolatos előírásokat.


Projektmenedzsment – MSZ ISO 21502

Az MSZ ISO 21502:2022 Projekt-, program- és portfóliómenedzsment. Útmutató a projektmenedzsmenthez szabvány áttekinti a projektmenedzsment környezetében jól működő és jó eredményekkel járó módszereket. Integrálja ezeket a projekt irányítása, kezdeményezése, tervezése, folyamatának követése/felügyelete/lezárása, az erőforrások optimális felhasználása, valamint a projektben részt vevő személyek motiválása érdekében.


A MÁV – az MSZT új ügyfele – visszaélés-bejelentési irányítási rendszerének sikeres auditálása

2024 májusában sikeresen lezárult a MÁV Zrt. MSZ ISO 37002:2022 szabvány szerinti visszaélés-bejelentő rendszerének (VIBIR) auditálása. A rendszer célja a szervezeti integritást sértő események és panaszok – az Etikai Kódex normáinak megsértése, valamint a közérdek sérelme – esetén az okok nyomon követhetően történő feltárása és olyan intézkedések meghatározása, amelyek figyelembe veszik mind a MÁV–Volán-csoport, mind a munkavállalók érdekeit. A MÁV Zrt. VIBIR-rendszerének alkalmazási területe: a szervezeti integritást sértő és valamennyi lehetséges bejelentő által tett bejelentés fogadási, kivizsgálási és lezárási folyamata.


Veszélyes anyagokkal kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.


Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok