Közművezetékek elrendezési követelményeinek korszerűsítése

A Magyar Szabványügyi Testület elindítja az MSZ 7487 Közmű- és egyéb vezetékek elrendezése közterületen szabványsorozat felülvizsgálatát és korszerűsített változatának kiadását, ezért felhívást intéz minden szakértő számára, aki az előirányzott szabványosítási munkában részt kíván venni.

 

 

 

Az MSZ 7487-1:1979, az MSZ 7487-2:1980 és az MSZ 7487-3:1980 helyett az MSZT tervezi említett szabványok korszerűsített és összevont változatának kiadását. A szabványsorozat jelenleg az alábbi részekből áll:

  • Közmű- és egyéb vezetékek elrendezése közterületen. Fogalommeghatározások
  • Közmű- és egyéb vezetékek elrendezése közterületen. Elhelyezés a térszint alatt
  • Közmű- és egyéb vezetékek elrendezése közterületen. Elhelyezés a térszint felett

Az új szabvány a vezetékek építmények (épületek, vasút, hidak, utak stb.) körüli általános – térszín alatti és térszín feletti – elhelyezésére vonatkozó követelményeket ad majd meg. A dokumentum a különböző közművezetékek (villamosenergia, távközlés, víz, csatorna, gáz, távhő), a helyi közlekedés vontatásienergia-vezetékeinek, valamint a forgalomirányítás vezetékeinek típusait tartalmazza majd. A mellékletekben ábragyűjtemény lesz látható a lehetséges elhelyezésekről, a jelzőszalag használatáról, valamint a vezetékek elhelyezéséhez szükséges térszín alatti területsávokról.

A szabvány kiterjed minden típusú közművezeték elhelyezésére, azonban kizárólag azok egymás melletti elhelyezésére és esetleges egymásra hatására ad meg követelményeket, nem foglalkozik az egyedi közművezetékek tervezésével, továbbá nem tartalmaz termékelőírásokat.

A szabvány kidolgozása az MSZT/MCS 144 Közművek létesítése munkacsoport feladatkörébe tartozik, azonban mivel a szabvány széles körben érdekes lehet a különböző közműtervezési szakterületek számára, ezért várjuk további szakértők jelentkezését is. A szabványosítási munkában való részvételre 2020. április 15-ig lehet jelentkezni a cs.bernath@mszt.hu e-mail-címen.

 

Zajdon Anna

Bernáth Csaba

2020. április

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 144 Közművek létesítése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!