Elnökváltás az IEC/TC 13-ban

Hérakleitosz bölcseletével szólva: „az egyetlen állandó a változás maga”, 2018-ban az IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) bizottság titkári posztján történt változás, most az elnök személyében köszönthetünk új vezetőt.

Néhány szó a bizottságról

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság IEC/TC 13 műszaki bizottsága a villamos energia fogyasztásmérő és vezérlőberendezéseinek szabványosításáért felelős. Ez az egyik legrégebbi IEC műszaki bizottság, melynek első szabványát 1931-ben adták ki. Titkárságát 1948 óta Magyarország (a Magyar Szabványügyi Hivatal, majd a Magyar Szabványügyi Testület) látja el. A magyar titkárság annak elismerése, hogy a villamos fogyasztásmérőt Bláthy Ottó szabadalmaztatta 1889-ben, valamint, hogy a – ma az ITRON-csoporthoz tartozó – Ganz Mérőgyár Kft. az egyik legjelentősebb gyártó e területen. Az IEC/TC 13 ma az egyetlen olyan nemzetközi bizottság, amely magyar vezetés alatt áll. Ez utóbbi működését a Ganz Mérőgyár Kft. támogatja.

A bizottság működési területe váltakozó áramú és egyenáramú villamos energia teljesítmény- és fogyasztásmérésének és vezérlésének szabványosítása, az okos energiahálózatok részét képező okos mérők és rendszerek szabványosítása, valamint a fogyasztásmérők vizsgálóberendezéseire és vizsgálati módszereire vonatkozó szabványok kidolgozása. Az IEC/TC 13 magyar tükörbizottsága az MSZT/MB 842 műszaki bizottság, melynek titkári teendőit jelenleg Bódi Béla úr látja el.

Az elnökváltás

Az IEC szabványosító műszaki bizottságokban a titkársági teendőket ellátó ország adja a titkárt, aki a bizottság munkáját vezeti, koordinálja. Az elnöki poszt inkább protokolláris feladatok ellátásával jár. Évtizedes gyakorlat, hogy pl. míg a titkárságot Magyarország, az MSZT látja el (és a titkár személye magyar), addig az elnöki posztra Franciaország, az AFNOR tesz javaslatot.

Az elnöki megbízatás 6 évre szól, amelyet egyszer 3 évvel meg lehet hosszabbítani. Az elnöki posztot az elmúlt 6 évben Patrick Borgato úr töltötte be. Patrick Borgato 58 éves, francia nemzetiségű, aki negyedszázados tapasztalattal rendelkezik a fogyasztásmérés szabványosítása területén. Az elektrotechnikai szabványosításon túl a CEN/TC 237 és a CEN/TC 294 bizottságokban is tevékenykedett (gázfogyasztásmérés). Mivel Borgato úr nem vállalja az elnöki terminus meghosszabbítását, új elnököt kellett választani az ISO/IEC irányelvekkel összhangban.

 

A hagyományoknak megfelelően az AFNOR Peter Jensen urat javasolta az elnöki posztra, amelyet az IEC/TC 13 tagsága elfogadott és megszavazott. Megbízatása 2026 júniusáig szól. Peter Jensen úr 53 éves, házas, dán nemzetiségű (azonban az AFNOR delegálta a nemzetközi szabványosításba, így francia szakértőként szerepel az IEC-ben). Az EDF R&D, Metering Systems Groups vezető kutatómérnöke, a fogyasztásmérés területén 29 év tapasztalattal rendelkezik.

 

 

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Kosák Gábor 
2020. július

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra

IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés és -szabályozás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!