Feszültségzavarok és elektromágneses zavarok elleni védelem

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. október 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-4-444:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések. 4-444. rész: Biztonság. Feszültségzavarok és elektromágneses zavarok elleni védelem [IEC 60364-4-44:2007 (444. fejezet), módosítva] magyar nyelvű változatát.

Az elektromágneses zavarok zavarják vagy károsítják az informatikai rendszereket, a műsorszóró távközlési technológiákat, a parancsvezérlési és kommunikációs eljárásokat, a folyamatfelügyeleti, vezérlési és automatizálási rendszereket. Villámlás, kapcsolási műveletek, rövidzárak és más elektromágneses jelenségek okozta áramok túlfeszültségeket és elektromágneses zavarokat okozhatnak.

Ilyen hatások léphetnek fel például:

  • nagy vezetőképes hurkokban;
  • ott, ahol különböző vezetékrendszerek, például energiaátviteli, adatátviteli, vezérlő és jelkábelek haladnak azonos nyomvonalon.

A gyorsan változó nagy áramokat vezető tápkábelek túlfeszültségeket indukálhatnak a villamos berendezések/rendszerek vezérlő, szabályozó és távközlési kábeleiben, amelyek befolyásolhatják vagy károsíthatják a hozzájuk csatlakozó villamos szerkezeteket.

A dokumentum célja az elektromágneses zavarok elkerülése vagy csökkentése érdekében a villamos berendezésekre vonatkozó követelmények és ajánlások biztosítása.

Ennek a résznek a szabályai nem vonatkoznak olyan rendszerekre, amelyek teljes egészében vagy részben közcélú villamosenergia-szolgáltató társaságok irányítása alatt állnak (lásd az MSZ HD 60364-1:2009 alkalmazási területét), bár a feszültségzavarok és elektromágneses zavarok eljuthatnak vezetés vagy indukálás útján e tápellátó rendszereken keresztül is a villamos berendezésekbe.

A szabványban leírt EMC-intézkedések alkalmazása a jó mérnöki gyakorlat részének tekinthető a rögzített berendezések 2004/108/EK EMC-irányelv szerinti elektromágneses összeférhetőségének elérése céljából.

 

Nagy Gábor

2020. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezései

IEC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

CLC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!