A hibák kockázatának csökkentése orvosi laboratóriumokban

Az orvosi laboratóriumok számára még soha nem volt ilyen fontos a megbízhatóság és a pontosság. A legjobb védelmet a hibák és a téves eredmények ellen a nagy fokú kockázatmenedzselési folyamatok jelentik. Segítségképpen korszerűsítették a világ egyik legmegbízhatóbb útmutatóját az orvosi laboratóriumokban végzett kockázatmenedzsmentre vonatkozóan.

 

Az orvosi laboratóriumi eredmények megbízhatósága alapvető fontosságú a helyes diagnózisokhoz és a megfelelő klinikai eredményekhez, tehát a hibák kockázatának csökkentésére irányuló intézkedések végrehajtása a tevékenység lényeges részét képezi.

Az ISO 22367 Orvosi laboratóriumok. A kockázatmenedzsment alkalmazása az orvosi laboratóriumokban meghatározza az orvosi laboratóriumok számára a pácienseket, valamint a biztonsági követelményeket érintő, az orvosi laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolódó kockázatok azonosításának és kezelésének folyamatát. A szabványt annak érdekében korszerűsítették, hogy igazodjon az iparág egyéb nemzetközi szabványaihoz, például az orvostechnikai eszközök kockázatmenedzsmentjére vonatkozó ISO 14971-hez, így nyújtva hatékonyabb útmutatást az ágazat számára.

A szabvány helyettesíti az ISO/TS 22367 Orvosi laboratóriumok. Hibacsökkentés a kockázatmenedzsment és a folyamatos fejlesztés révén műszaki specifikációt, melyet világszerte alkalmaznak a kormányok és a laboratóriumok az orvosi laboratóriumi szolgáltatásokkal kapcsolatos kockázatok csökkentésére és kezelésére.

Az orvosi laboratóriumok kockázatmenedzsmentje összetett, mivel számos érdekelt fél együttműködését követeli meg, és az érdekelt feleknek eltérő nézőpontjaik lehetnek a kár kockázatával kapcsolatban. Ezért a megfelelő biztonsági szintet a nemzetközileg elfogadott szabványok biztosítják.

A kockázatmenedzsment akkor működik a legjobban, ha összehangolják a minőségirányítási és a biztonsági irányítási rendszerekkel, és lefedik az összes lehetséges kockázati tényezőt. Ezért korszerűsítették az ISO 22367-et, hogy megfeleljen az orvostechnikai eszközök kockázatmenedzsmentjére vonatkozó ISO 14971 legújabb verziójának és az ISO 15190-nek, amely útmutatást nyújt az orvosi laboratóriumi biztonságra. Ez egyben az ISO 15189 fő követelménye a laboratóriumok minőségére és kompetenciájára vonatkozóan.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2491.html

Antal Andrea Zsuzsa

2020. április

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

ISO/TC 212 Klinikai laboratóriumi vizsgálatok és in-vitro diagnosztikai vizsgálati rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!