Az EU bizalmi szolgáltatásainak globális elfogadása

Az ETSI elektronikus aláírásokkal és infrastruktúrákkal foglalkozó műszaki bizottsága (TC ETSI) készített egy műszaki jelentést, az ETSI TR 103 684-et, amely a világ különböző régióiban működő, meglévő bizalmi szolgáltatási infrastruktúrákkal és azok lehetséges kölcsönös elismerésével/globális elfogadásával foglalkozik. A jelentés meghatározza az EU vagy a többi rendszerből származó bizalmi szolgáltatások közötti kölcsönös elismerés megkönnyítésének lehetőségeit. A bizalmi szolgáltatások ETSI-szabványokon alapulnak, és támogatják a 910/2014/EU eIDAS-rendeletet.

Az ETSI TR 103 684 a létező PKI-alapú bizalmi szolgáltatásokra fókuszál, amelyek a legelterjedtebbek a világon. A tanulmányban 37 globális, ágazati és nemzeti nyilvános kulcsú infrastruktúra-rendszert elemeztek ki, és a világ 4 régiójában, Dubaiban, Tokióban, Mexikóvárosban és New Yorkban tartott workshopok eredményeit vették figyelembe.

A dokumentum a bizalmi szolgáltatás négy fő elemét fedi le: jogi háttér, felügyelet és audit, műszaki szabványok és bizalmi képviselet. A tanulmány kiemeli a bizalmi szolgáltatások kölcsönös elismerése iránti fokozott érdeklődést az EU és a világ valamennyi régiója között. A jelentésben megfogalmazott 18 ajánlás szerint azonban továbbra is megválaszolatlan még számos kérdés, amelyet a jövőben kell majd megválaszolni, mielőtt ez valósággá válhat.

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Nagy Gábor

2020. május

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!