Gazdálkodj okosan az energiával!

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz feladata van a vállalatoknak, ha a versenyképesség fenntartásáról és a költségvetés irányításáról van szó. Az energiagazdálkodási irányítási rendszerek alkalmazása csökkenti a leghatékonyabban a működési költségeket és tartja egyensúlyban a költségvetést.

A szabványsorozatnak, mely tartalmazza az ISO 50001 szabványt, most jelent meg a legújabb tagja az ISO 50004 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 50001 Energiagazdálkodási irányítási rendszer megvalósításához, karbantartásához és fejlesztéséhez. AZ ISO 50001 követelményeket határoz meg az energiagazdálkodási irányítási rendszer létrehozására, bevezetésére, fenntartására és fejlesztésére, míg az ISO 50004 ezek gyakorlati alkalmazásában segít, példák és stratégiák bemutatásával.

Magyar nemzeti szabványként egyelőre csak az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval van bevezetve. Az MSZT várja azoknak a szervezeteknek a jelentkezését, akik érdekeltek az ISO 50004 alkalmazásában és támogatni kívánják a magyar nyelvű változat elkészítését.

 

Kámán Gergely

2020. július

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás

CEN/CLC/JTC 14 Energiagazdálkodás és energiahatékonyság az energiaszektor átalakulása keretében

CEN/CLC/JTC 15 Energiahatékonysági intézkedési terv szervezetek számára

CEN/CLC/JTC 10 Energiával kapcsolatos termékek. Ökotervezés anyaghatékonysági szempontjai

ISO/TC 301 Energiagazdálkodás és energiamegtakarítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!