Feszültség alatti munkavégzés

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. február 1-jén közzétette az MSZ EN 61477:2009 Feszültség alatti munkavégzés. Szerszámok, eszközök, szerkezetek minimális használati követelményei (IEC 61477:2009 + 2009. évi helyesbítés) magyar nyelvű változatát.

Ez az európai szabvány a feszültség alatti munkavégzéshez használt szerszámok, eszközök és szerkezetek műszaki előírásaira, gyártására, kiválasztására, használatára, karbantartására vonatkozó minimális követelményeket adja meg.

E szabvány olyan jellegű tájékoztatást ad, amely szakképzett személyek számára hasznos annak érdekében, hogy biztonságosabban használják a szerszámokat, eszközöket és szerkezeteket. Az ilyen jellegű tájékoztatások tartalmazzák:

  • a szerszámok, eszközök és szerkezetek jellemzőit;
  • a használati feltételeket;
  • a karbantartási feltételeket;
  • a tárolási és szállítási feltételeket.

Ilyen tájékoztatásokat szabványokban, gyártói használati utasításokban, vállalati – a saját munkavállalókra vonatkozó – belső szabályzatokban lehet megadni. E tájékoztatásokat célszerű kiegészíteni a munkavégzési módszerekkel, amelyeket viszont nem tárgyal e szabvány.

Ez a szabvány nem váltja fel a nemzeti szabályzatokat, de referenciaként figyelembe vehető a nemzeti szabályzatok kidolgozása során. Ha a feszültség alatti munkavégzéshez használt szerszámok, eszközök, szerkezetek használatához a feltételeket érvényben lévő nemzeti szabályzatok írják elő, ezek szigorúbbak is lehetnek, mint az e szabvány szerinti minimális követelmények.

 

Nagy Gábor

2020. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 807 Feszültség alatt végzett munka szerszámai

IEC/TC 78 Live working

CLC/TC 78 Equipment and tools for live working

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!