Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) olyan forradalmi technológia, amely nagyban befolyásolja életünket és alakítja jövőnket. Az ISOFocus legutóbbi száma számba veszi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos mítoszokat, lehetőségeket és szabványosítási megoldásokat.

„A gyilkos robotok átveszik az uralmat a világ felett?” Napjainkban, amikor a mesterséges intelligencia szóba kerül, többek között ez az egyik kérdés, mely felmerül az emberekben. Ez talán nem is meglepő annak tudatában, hogy a mesterséges intelligencia lehetővé teszi a gépeknek az emberekhez hasonló gondolkodást és cselekvést. De mennyit tudunk valójában erről az úttörő technológiáról?

Az ISOFocus legutóbbi száma megkülönbözteti a tényeket a fikciótól, elemzi a kockázatokat és a lehetőségeket, továbbá megmutatja, hogyan profitálhatunk az elkövetkezendő években a technológia megdöbbentően gyors fejlődéséből.

S. Joe Bhatia, az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet (ANSI) elnöke és az USA ISO-ba delegált képviselője bevezetőjében rámutatott arra, hogy: „a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőség kibontakoztatásában és az alkalmazás akadályainak leküzdésében a globális, önkéntes alapon elfogadott szabványok jelentik a megoldást”.

A témában nyilatkozó szakértők eloszlatnak néhány, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos téveszmét, és rámutatnak arra a számtalan potenciális előnyre, melyre a társadalom szert tehet az egészségügytől kezdve az intelligens gyártáson, a robotikán át az intelligens szállítási rendszerekig, hogy csak néhányat említsünk.

Wael William Diab, a mesterséges intelligenciával foglalkozó műszaki bizottság egyik munkacsoportjának vezetője azt nyilatkozta, hogy az MI valójában nem csak technológia, hanem egy teljes ökoszisztéma, az adatok gyűjtésétől kezdve a következtetések levonásáig és az elképzelések megvalósításáig.

A mesterséges intelligencia sokféle terület metszéspontjában áll, és a magazin rámutat a közös keretek megállapításának szükségességére, hogy a fogyasztók, a gyártók és a szabályozók közös nyelvet beszélhessenek. A vezető szakértők mélyrehatóan foglalkoznak a bizalom és a biztonság kérdésével, és elmagyarázzák, hogyan segítenek a nemzetközi szabványok megteremteni a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek építésének és használatának etikai alapjait.

A kiadványból részletesen tájékozódhat, hogyan felelnek meg az ISO-szabványok a mesterséges intelligencia kihívásainak.

 

Forrás: Az ISO honlapja

Zajdon Anna

Nagy Gábor

2020. március