Műtrágyavizsgálat

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16963:2018  Műtrágyák. Bór, kobalt, réz, vas, mangán, molibdén és cink meghatározása ICP-AES-sel magyar nemzeti szabvány.

E szabvány forrásdokumentuma az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás által a CEN-nek adott megbízás (M/335 megbízás) alapján készült, a műtrágyák vizsgálati módszereinek a 2003/2003/EK rendelet korszerűsítése alapján.

A szabvány alkalmazható a bór, a kobalt, a réz, a vas, a mangán, a molibdén és a cink meghatározására az MSZ EN 16962:2018 és az MSZ EN 16964:2018 szerint előállított műtrágyakivonatokból. A szabvány szerinti módszer a legfeljebb 10%, valamint a 10%-nál nagyobb mikrotápanyag-tartalmú ásványi műtrágyákra alkalmazható. Az egyes mikrotápanyagok vizes és királyvizes kivonatból való meghatározására szolgáló módszer végső tulajdonságait, beleértve az extrakciós lépéseket is, egy laboratóriumok közötti körvizsgálat tükrözi.

A szabványt Nagy Ágnes (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – NÉBIH) fordította. A magyar nyelvű szabvány kidolgozásában részt vett Németh Zsuzsanna, a Nitrogénművek Zrt. Minőségellenőrző és Minőségbiztosítási Osztály Környezetvédelmi és Műtrágyavizsgáló Laboratórium, Kucsera Sándor, az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft., valamint dr. Németh Csilla és dr. Tőkés Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság képviseletében. Ezúton is köszönjük munkájukat!

 

Csík Gabriella

2020. május

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 709 Műtrágyák és talajjavítók

CEN/TC 260 Műtrágyák és meszezőanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!