Ha baleset történik

Új bizottságot alakítottak a hétköznapi balesetekkel kapcsolatosan

Nem működik a lift, tönkremegy a játszótéren egy játék, hibás terméket veszünk… nap mint nap találkozunk ilyen helyzetekkel. Ilyenkor adódik a kérdés – vajon ki a hibás? A valódi okok megtalálása segíthet abban, hogy megelőzzük az eset újbóli bekövetkezését. Az okokat vizsgáló útmutatók nagyrészt a légi közlekedéssel, az egészségüggyel vagy a munkahelyi esetekkel foglalkoznak, nincs jelenleg olyan dokumentum, mely nemzetközi szinten a mindennapi élet baleseteivel foglalkozna. Ennek feloldására alakult meg az új ISO-projektbizottság, az ISO/PC 329 Consumer incident investigation guideline.

A bizottság fő célkitűzése olyan szabványok kidolgozása, melyek az eseményhez vezető tényezők megállapításához szükséges objektív vizsgálatokat írják le, hogy így megelőzzük annak megismétlődését. Olyan módszerekre fókuszál, melyek a balesetek hátterét elemzik általános ok-okozati modellekkel, s olyanokra, melyek alkalmazásával felderíthetők az eseményekhez vezető okok.

Dr. Masaaki Mochimaru, a bizottság elnöke szerint a hibás termékek vagy szolgáltatások gyakran okoznak sérüléseket vagy akár halált, és általában nem egy ok vezet idáig.

„Lényeges a felelős megtalálása, de ugyanilyen fontos az is, hogy egyértelműen és mélységében feltárjuk a baleset bekövetkeztének lehetséges módját, hogy meg tudjuk akadályozni azt, hogy még egyszer előforduljon.”

„Gyakran ez igen bonyolult és összetett tényezők összességének eredménye, s ennek kiderítése érdekében szükséges egy speciális útmutató.”

Az ISO/PC 329 bizottság titkárságát a JICS, a Japán Ipari Szabványügyi Bizottság látja el.

 

Zajdon Anna

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/PC 329 Consumer incident investigation guideline

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!