PAH meghatározása vízmintákból

Wassertropfen und transparente Molekülstruktur - Nanotechnologie 2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16691:2016  Vízminőség. Egyes policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása a teljes vízmintában. Szilárd fázisú extrakció (SPE) SPE-korongokkal, gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS) szabvány.

A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok) az Európai Víz Keretirányelv (VKI, 2000/60/EK irányelv) X mellékletében felsorolt elsőbbségi anyagok, amelyekre európai uniós szinten környezetminőségi előírásokat (EQS) határoztak meg a felszíni vizek tekintetében, a vízi környezet vegyi szennyezés elleni védelme érdekében (2008/105/EK irányelv).

Ez az európai szabvány 7 PAH meghatározását írja le teljes vízmintákból. A módszer egy SPE-korongokkal végzett szilárd fázisú extrakció, amelyet gázkromatográfiás tömegspektrometria (GC-MS) követ. A módszer a legfeljebb 500 mg/l lebegő anyagot tartalmazó felszíni vizek (teljes vízminták), ivóvizek és felszín alatti vizek vizsgálatára alkalmazható.

Ez a módszer, néhány változtatással szennyvizek vizsgálatára is alkalmas, ugyanakkor egyéb PAH-okra is alkalmazható, amennyiben a módszert az adott PAH-ra validálták.

További szabványok PAH-ok meghatározására:

MSZ EN ISO 17993:2004    15 policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) meghatározására

ISO 7981-1:2005              6 policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) meghatározására

ISO 7981-2:2005              6 policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) meghatározására

ISO 28540:2011               16 policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) meghatározására

ISO/TS 28581:2012         nempoláris anyagok meghatározására

A szabványt Dr. Németh Róbert fordította. A magyar nyelvű szabvány kidolgozásában részt vett Tóth György István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, László Ildikó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály és Ságiné Fórizs Judit, a DUNAFERR Labor Nonprofit Kft. képviseletében. Ezúton is köszönjük munkájukat!

 

Csík Gabriella

2020. május

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

CEN/TC 230 Vízelemzés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!