Teával a jövőnkért

A tea az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, betegség és stressz idején nincs jobb, mint egy csésze tea. Az ezzel összefüggő Nemzetközi Teanap célja is a fenntartható termelés és fogyasztás támogatása, amelyet számos nemzetközi szabvány (ISO) segít.

A tea magas antioxidáns-tartalma mellett fertőtlenítő és antibakteriális hatású is a benne található katekineknek köszönhetően. A tea négy típusa – fehér, zöld, oolong és fekete – az emberek millióinak alapvető itala évezredek óta. Életünkben a teázás szertartása egy olyan „rituálé”, amellyel hihetetlen nyugalmat biztosíthatunk magunknak, elfeledve egy pillanatra gondjainkat, problémáinkat.

2019-ben világszerte körülbelül 6,4 millió tonna teát forgalmaztak, amely 2025-re várhatóan 7,7 millió tonnára emelkedik. A teaipar nagy üzlet, amellyel a fejlődő országokban rengeteg ember támogatható. A teaértéklánc fejlesztése, valamint az ezt követő felelősségteljes és fenntartható termelés hatékony módja annak, hogy milliók életét és megélhetését támogassák.

Ilyen módon nagyban hozzájárulhat az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődésének egyes céljaihoz, mint például a szélsőséges szegénység csökkentése (1. cél), az éhezés elleni küzdelem (2. cél), a női egyenjogúság segítése (5. cél) és a földi ökoszisztémák fenntartható használatának előmozdítása (15. cél).

Az ISO ezt az iparágat 30 nemzetközi szabvány kiadásával – több korszerűsítés alatt áll – támogatja, aminek a minőség javítása, a tartalom és az anyagok mérésének harmonizálása, illetve a nemzetközi kereskedelem elősegítése a célja.

Ezek a szabványok magukban foglalják a teában lévő anyagok, például a koffein vagy a polifenolok meghatározását, a különféle teák, például a zöld, a fekete vagy a fehér tea meghatározásait és a mintavételi eljárásokat, valamint kapcsolódnak más, kidolgozás alatt álló szabványokhoz, melyek az oolong, a lila és a matcha teára vonatkoznak. Mindez elősegítheti a tea minőségének javítását, és egyenlő versenyfeltételeket teremthet a teljes ellátási lánc számára.

 

A teára vonatkozó nemzetközi szabványokat az ISO/TC 34 Élelmiszerek, SC 8 Tea albizottsága dolgozta ki, amelynek titkárságát a BSI és az SAC látja el.

 

Forrás: ISO-honlap

 

Szalay Anna

2020. június

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 612 Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek

ISO/TC 34/SC 8 Tea

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!