A hegesztés terminológiája

Az MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárásai nemzeti szabványosító műszaki bizottság a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék, a Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés támogatásának köszönhetően kidolgozta az MSZ ISO/TR 25901-1:2020 Hegesztés és rokon eljárások. Szakszótár. 1. rész: Általános kifejezések magyar nyelvű kiadását, amely a szakkifejezéseket négy (angol, francia, magyar és német) nyelven tartalmazza.

Az MSZ ISO/TR 25901-1 az olyan általános témakörök mellett, mint pl. a kötéstípusok, varrattípusok, varratgeometriai jellemzők, hegesztőanyagok, tartalmazza az anyagvizsgálattal, a hegesztőberendezésekkel, a hegesztési paraméterekkel, valamint a személyzettel és a szervezettel kapcsolatos kifejezéseket is. Szótárként is jól alkalmazható a négynyelvű szójegyzékeknek köszönhetően.

A hegesztés terminológiájára már évtizedekkel ezelőtt is készültek szabványok, amelyek a gyors fejlődés következtében mára korszerűtlenné váltak. Jelenleg a hegesztési terminológiára vonatkozó nemzetközi szabványok az ISO/TR 25901 szabványsorozat részei. Az egyes részek hegesztési szakterületenként tartalmazzák a fogalommeghatározásokat. Az általános szakkifejezéseket tartalmazó 1. rész mellett a következők készültek már el:

– 3. rész: Hegesztési eljárások

– 4. rész: Ívhegesztés

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem terminológiáját a kidolgozás alatt lévő 2. rész tartalmazza majd.

A hegesztési terminológia területén a szabványtervezet fázisába jutott a hegesztési eljárások azonosító számait tartalmazó nemzetközi szabvány, az ISO 4063 korszerűsített változata. A tervezetnek pedig már a címe is jelzi, hogy jelentős változásokon megy majd keresztül:

ISO/DIS 4063            Hegesztés, forrasztás, keményforrasztás, vágás, mechanikai kötések és ragasztott rögzítés. Az eljárások megnevezése és azonosító számuk

Az ISO/TC 44 Hegesztés és rokon eljárásai nemzetközi műszaki bizottság tevékenységének köszönhetően rendszeresen jelennek meg a hegesztés területén a korszerű ISO-szabványok. Ezek magyar szabványként való bevezetése is segíti a magyar hegesztőket a műszaki fejlődés követésében, illetve a hegesztőszervezeteket piaci versenyképességük megőrzésében.

Az MSZT/MB 412 műszaki bizottság bízik abban, hogy sikerül támogatókat találni az ISO/TR 25901 hegesztési eljárásokra vonatkozó további részei magyar nyelvű változatainak kiadására.

Szabó József

2020. december

Kapcsolat

Szabó József

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárásai

ISO/TC 44 Hegesztés és rokon eljárásai

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!