Új irányítási rendszerszabvány az olaj- és gáziparban

Az ISO 9001-el való szoros együttműködésre tervezték az új irányítási rendszerszabványt (MSS), amely forradalmasíthatja a kőolaj-, petrolkémiai és földgázipar ellátási lánc kockázatainak és lehetőségeinek kezelését.

Az ISO 29001 Kőolaj-, petrolkémiai és földgázipar. Szektorspecifikus minőségirányítási rendszerek. Termék-előállító és szolgáltató szervezetek követelményei nemzetközi szabvány illeszkedik az irányítási rendszerszabványok sorába, melyet az ágazat igényeihez igazítottak. Helyettesíti a korábbi ISO/TS 29001 műszaki specifikációt, és messze túlmutat csupán a névváltozáson. A legjelentősebb átdolgozás az ISO 9001-el való összehangolás.

Ted Fletcher, az ISO 29001[1] kidolgozásában részt vevő munkacsoport vezetője és Jarno Dakhorst, a munkacsoport titkára kifejtik, hogy az új szabvány a kiegészítő követelmények meghatározása révén az ISO 9001-re épül, az ágazaton belüli minőségügyi követelmények szabványosításának elősegítését támogató útmutatások által. Rámutatnak, hogy egyes elemek ismerősek lesznek azok számára, akik eddig is alkalmazták a műszaki specifikációkat, de a nemzetközi szabvánnyá való átalakításuk során több új elem is bevezetésre kerül. A kidolgozás során az ISO 9001:2015-ben az üzleti célokra és a kockázatmenedzsmentre való fokozott figyelem jelentette a vezérelvet az új nemzetközi szabvány kidolgozásakor.

Míg a régi műszaki specifikáció ágazatspecifikus követelményeket és útmutatásokat nyújtott, amelyek kiegészítették az ISO 9001 általános követelményeit, addig az új ISO 29001 kockázatalapú megközelítést is bevezet oly módon, ahogyan a szervezetek meghatározzák és végrehajtják a minőségirányítási rendszer követelményeit a kőolaj-, petrolkémiai és földgáziparban. Ezen túlmenően előmozdítja a szabványosítást az egész szektorban azáltal, hogy keretet biztosít a követelmények kiegészítő MSS-ekhez való összehangolásához.

Azoknak, akik teljeskörűen szeretnék megérteni a két szabvány közti különbségeket, bővebb információ érhető el a műszaki bizottság saját honlapján.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2517.html

 

Antal Andrea Zsuzsa

2020. július

 

[1] Az ISO 29001-et az ISO/TC 67 Kőolaj és földgázipari anyagok és berendezések műszaki bizottság dolgozta ki együttműködve a CEN/TC 12 Kőolaj-, petrolkémiai és földgázipari anyagok, felszerelések és tengeri tartószerkezetek műszaki bizottsággal.

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 333 Kőolaj- és földgázipari anyagok és berendezések

MSZT/MCS 334 Kőolajtermékek tárolása

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

CEN/TC 12 Kőolaj-, petrolkémiai és földgázipari anyagok, felszerelések és tengeri tartószerkezetek

ISO/TC 67 Kőolaj és földgázipari anyagok és berendezések

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!