Mi segíthet a szervezeteknek, ha csak a bizonytalanság biztos?

MSZ EN IEC 31010:2020 Kockázatmenedzsment. Kockázatfelmérési eljárások

Minden vállalkozásnak folyamatosan veszélyekkel kell szembenéznie, kezdve a kiszámíthatatlan politikai helyzetektől a gyorsan fejlődő technológiáig és a versenytársak zavaró tevékenységéig. Az IEC az ISO-val közösen kidolgozta a kockázatmenedzsment-szabványok eszköztárát, segítve ezzel a vállalkozásokat a hatékonyabb felkészülésben, reagálásban és helyreállításban. Ennek része a 2020. január 1-jén jóváhagyó közleménnyel, angol nyelven megjelent MSZ EN IEC 31010:2020 a kockázatfelmérési eljárások második kiadását tartalmazó szabvány is.

E szabvány számos, a kockázatok azonosítását és megértését segítő technikát tartalmaz. A szabvány korszerűsítése során gyarapodott a technikák száma és alkalmazási köre, részletesebb lett az alkalmazásuk tervezési, megvalósítási, verifikálási és validálási folyamata. Az új szabvány kiegészíti az MSZ ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment. Irányelvek szabványt, ugyanakkor annak fogalmait nem ismétli meg.

Az MSZ EN IEC 31010 leírja a kockázatfelmérés során követendő folyamatot, a terjedelem meghatározásától a jelentés elkészítéséig. A dokumentum összefoglalja a technikák széles skáláját, hivatkozik más dokumentumokra, amelyek részletesebben ismertetik ezeket az eljárásokat. A szabvány megadja a különféle technikák előnyeit és hátrányait, ezáltal útmutatást ad a kockázatok felmérésére szolgáló módszerek kiválasztásához és alkalmazásához a különféle helyzetekben.

A dokumentum kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, az MSZT/MB 258 szakértője, Fekete István egyik publikációja is szerepel a hivatkozott dokumentumok között (FEKETE ISTVAN, Integrated Risk Assessment for supporting Management decisions Scholars Press, Saarbrücken, Germany 2015).

Bár az MSZ EN IEC 31010 2020. január 1-jén jelent meg, ez nem jelenti automatikusan a magyar nyelvű első kiadás (MSZ EN 31010:2010) visszavonását. Az ISO és az IEC döntése értelmében a korábbi szabvány 2022. július 18-ig még érvényes marad.

Ugyanakkor az MSZT tervezi az új szabvány magyar nyelvű bevezetését is, amelynek támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen. A szabvány tartalma szorosan kapcsolódik az irányítási rendszerek szabványaihoz, amelyek a kockázatok felmérését, kezelését vagy explicit, vagy implicit módon tartalmazzák. Ezért különösen hasznos lehet irányítási rendszerek bevezetésével, auditálásával foglalkozó szakemberek és a szervezetek vezetői számára.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2403.html

 

Czimer Gáborné

2020. január

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás

ISO/TC 262 Risk management

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!