Műanyag csővezetékrendszerek tervezése

Az MSZT 2019. december 1-jén jóváhagyó közleménnyel bevezette az MSZ CEN/TS 15223:2019 Műanyag csővezetékrendszerek. Földbe fektetett, hőre lágyuló műanyag csővezetékrendszerek validált tervezési paraméterei szabványt, amely a tervezők számára nyújt segítséget.

Európában számos tervezési módszer létezik, és néhányuk még fejlesztés alatt áll. A műanyag csövek iparága számos kutatást végzett a teljes skálát lefedő kísérletekkel. Ezekből a kutatásokból grafikonok készültek, amelyek megmutatják a csövek behajlását közvetlenül a telepítés után. Ezen túlmenően mérik az úgynevezett talajsüllyedési időszakot. Ez a süllyedés mindig megtörténik. Ha nagy a forgalom, a végső behajlást a csövek gyorsabban érik el.

A tervezők számára erősen ajánlott, hogy összehasonlítsák a kiszámított eltéréseket a két tervezési grafikonon szereplő értékekkel.

Míg az összeállított információkat elsősorban a tervezőknek szánták, a megadott értékek mások számára is általános iránymutatásokként szolgálhatnak. Az egyszerű módszereket alkalmazó tervezéshez két, tömöríthető talajcsoportot használtak, a szemcsés és az összetapadó típust.

A szabvány hivatkozik az MSZ EN 1295-1:2019 és az MSZ EN 1610:2016 szabványokra, valamint a CEN/TR 1046:2013 műszaki jelentésre.

A szabvány jóváhagyó közleménnyel, angol nyelven való megjelenését a Műanyag-Csőgyártók Szövetsége támogatta.

 

Forrás: MSZ CEN/TS 15223:2019

 

Czimer Gáborné

2020. január

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 712 Műanyag csövek és csőidomok

ISO/TC 138 Folyadékszállításra szolgáló műanyag csövek, csőidomok és szelepek

CEN/TC 155 Műanyag csővezeték- és csatornarendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!