Megjelent az IEC SRD 63199:2020

Az IEC SRD 63199-et, amely a Systems Reference Deliverable (SRD), azaz a rendszer-referenciaszolgáltatás szakterületébe tartozik, az IEC Okos energia rendszerbizottság dolgozta ki, és 2020 júliusában jelent meg.

Kezdjük néhány fogalom tisztázásával:

Okos energia (smart energy)

Okos energia a szó szoros értelmében nem létezik. Okosenergia-felhasználás létezik, amely a megújuló energiaforrásokat IT-eszközökkel fejlesztett „intelligens szenzorokkal” vezérelt „okos” energiahálózaton továbbítva és a felhasználónál „okos” fogyasztásmérőket telepítve létrehoz olyan rendszereket, amelyek élhetők és illeszkednek a fenntartható fejlődés célkitűzéseibe.

Rendszer-referenciaszolgáltatás (SRD)

Rendszer-referenciaszolgáltatásnak csak a rendszerbizottságok által készített dokumentumot nevezzük, amely egy útmutató a rendszerbizottságok területén található konkrét szabványok alkalmazásához. Az SyC Okos Energia IEC-rendszerbizottság az intelligens energia területén szabványosítási kérdésekkel foglalkozik azzal a céllal, hogy azonosítsa a rendszerszintű követelményeket a szabványosításhoz, koordinációhoz és útmutatáshoz az okos hálózatok és az okos energia területén.

Az IEC SRD 63199:2020

Ez a dokumentum az Okos Energia IEC-rendszerbizottság fejlesztési tervének jelenlegi helyzetét mutatja be az olvasók számára, de nem korlátozódik az IEC okos energiához kapcsolódó tagjaira. A dokumentum meghatározza azokat a területeket, amelyeken szükség van szabványokra, ismerteti az e területeken az érvényes szabványok helyzetét és a kidolgozás alatt lévő szabványokat, amely esetlegesen több műszaki bizottság vagy munkacsoport számára szükséges bármely feladat kezeléséhez.

Mivel e dokumentum tartalma pillanatképet mutat az aktív szabványosítási folyamatokról, ezért a jövőben változtatásokra kerülhet sor. A dokumentumban figyelembe veszik a felhasználók szempontjait, például megállapításokat tesznek az egyes területek hatásainak elemzésére.

Ebből a dokumentumból automatikusan nem lesz MSZ-szabvány, mivel európai szabványként való bevezetését sem tervezik. MSZ IEC szabványként csak igény esetén vezeti be az MSZT.

További információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

 

Kosák Gábor 
2020. augusztus

Kapcsolat

Kosák Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra

IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés és -szabályozás

SyC Smart Energy Okos Energia

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!