2019-es hírek



A silók és tartályok Eurocode-szabványai magyar nyelven

Az MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkaprogramja szerint a silók és tartályok tervezésével foglalkozó szabványok megjelenésével folytatódik a magyar nyelvű Eurocode-szabványok kiadásának sora. Ennek első lépéseként december 1-jén megjelent az MSZ EN 1991-4:2006 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 4. rész: Silók és tartályok szabvány magyar nyelvű változata.

 


Szabvány a készelemes fém munkaállványokról

A Magyar Szabványügyi Testület december 1-jén tette közzé az MSZ 13020 Készelemes fém munkaállványok létesítésének, használatának és bontásának követelményei szabványt, mely az ugyanezt a címet viselő 2016-os előszabvány korszerűsített változata, továbbá egy új melléklet beépítésével visszavonja és helyettesíti az 1983-as MSZ 13017 Készelemes könnyűállványok szabványsorozatot.

 


Alapozásföldelők

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. december 1-jén tette közzé az MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők. Tervezés, kivitelezés és dokumentáció című szabványt.

 

OTSZ 5.1 – megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása!

Megjelent a belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete, amely a 2014 decemberében kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja. A BM rendelet csak a tételes változtatásokat tartalmazza és 2020. január 22-én lép hatályba, az új OTSZ alkalmazására eddig lehet felkészülni.

 



A fitneszközpontok szabványa

A szabvány kidolgozásakor közös cél volt a testmozgás biztonságos és ellenőrzött környezetének és körülményeinek megteremtése.

 

Biztonságosan a gördeszkapályán

Megjelent az MSZ EN 14974:2019 Gördeszkapályák. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek hivatkozási számú és című, angol nyelvű szabvány.

 


Időrelék

Az időrelé késleltetett kapcsolást és elengedést lehetővé tevő relé, amely általában programozható. Gyárak, üzemek vezérléstechnikai, automatika, jelző- és működtetőberendezéseinek alapvető fontosságú eleme, és ezenkívül főként lépcsőházakban használják.

 

Módosult a vízicsúszdaszabvány

A CEN 2019-ben módosította a vízicsúszdák biztosági követelményeit és vizsgálat módszereit meghatározó EN 1069-1 szabványt, melyet az MSZT november 1-jével, MSZ EN 1069-1:2017+A1:2019 hivatkozási számmal nemzeti szabványként, angol nyelven bevezetett.

 

Ásványolajtermékek vizsgálata

Az MSZT ez év őszén több olyan vizsgálati módszert leíró szabványt vezetett be magyar nyelven, amely az ásványolajtermékeket vizsgáló laboratóriumok és az akkreditálásban érdekelt felek számára fontos.

 

Vidámparkok biztonsága

2019 novemberében megjelent a 15 évvel ezelőtti MSZ EN 13814 Vidámparki, mutatványos és hasonló szórakoztatóberendezések és szerkezetek. Biztonság szabvány három részre kibővített és átdolgozott, angol nyelvű szabványsorozata.

 

Villamos hegesztőberendezések elektromágneses terei

Fejlett világunkban az elektromágneses terek már hozzátartoznak a mindennapjainkhoz, hiszen mindenhol jelen vannak, ahol villamos energiát használnak. A legtöbb esetben ezek a terek elenyésző erősségűek, nem járnak káros hatással, ugyanakkor néhány munkahelyen – például hegesztés során, ahol a hegesztő szükségszerűen a tér forrásának közelében helyezkedik el – nagyobb térerősség léphet fel, amely egészségügyi kockázatot jelenthet a munkavállalók számára.

 

Szolgáltatásmenedzsment

A szolgáltatásirányítási rendszerszabványok legfőbb előnyei, hogy javítják a fogyasztói szolgáltatások színvonalát, továbbá növelik a termelékenységet és a hatékonyságot. Egy Forbes-jelentés szerint az IT-szolgáltatásmenedzsment kiemelten fontos a legtöbb vezető számára, és annak hiánya hátrányosan érintheti a versenyképességet, mivel túl sok időt és pénzt kell a fenntartásra és a menedzsmentre fordítani ahelyett, hogy az új kezdeményezéseket támogatnák.

 


Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén közzétette a mechanikailag egymáshoz reteszelt érintkezőjű elektromechanikus elemi relék biztonsági követelményeire vonatkozó MSZ EN 61810-3:2015 szabvány magyar nyelvű változatát a MAVIR Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottságának égisze alatt.

 




Intelligens városok és közösségek – A polgárok és a fogyasztók igényeinek megfelelő szabványosítás

Az ETSI 2019. december 11-én az intelligens városokról és közösségekről szóló nyílt találkozót szervez a brüsszeli Bloom Hotelben. A találkozó célja annak megvitatása, hogy a szabványosítás miként felel meg a polgárok és a fogyasztók igényeinek, mivel esetenként felvetődik, hogy a szabványok zavarók a városok számára, és nem veszik kellőképpen figyelembe a polgárok igényeit, beleértve az alkalmazhatóságot, a hozzáférhetőséget vagy az adatbiztonságot.

 

Ablakok és kültéri bejárati ajtók, valamint a beltéri ajtók szabványai

A CEN 2006-ban közzétette az első, a CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalak európai műszaki bizottságban kidolgozott nyílászárókra vonatkozó termékszabványt, az EN 14351-1:2006 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Tűzálló és/vagy füstgátló tulajdonság nélküli ablakok és külső bejárati ajtók hivatkozási számú és című szabványt. A szabványnak azóta két módosítása jelent meg, az EN 14351-1:2006+A1:2010 és az EN 14351-1:2006+A2:2016.

 




Sportlétesítmények világítása

11 év után idén július elsején megjelent az MSZ EN 12193 Fény és világítás. Sportlétesítmények világítása szabvány új kiadása.

 

Díszfák ültetése és védelme – két új magyar szabvány

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén megjelentetett két tiszta magyar szabványt a díszfák ültetéséről (MSZ 12172:2019) és védelméről (MSZ 12042:2019). A szabványok kiadását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.

 

Blokklánc az energiaágazatban: kihívások és lehetőségek​

A CEN és a CENELEC 2019. október 24-én egy szemináriumot szervez a blokklánc-technológiák energiaágazatban való alkalmazhatóságának feltérképezésére. A rendezvény célja a meglévő ismeretek összehangolása és az ágazatközi együttműködés motiválása annak érdekében, hogy a blokklánccal összefüggő tevékenységek révén kulcsfontosságú hozzájárulást nyújtsanak az EU energiarendszerének átalakításához.

 





Harmonizált EMC-szabványok

2019. augusztus 5-én lépett hatályba az Európai Bizottság 2019/1326 számú végrehajtási határozata az elektromágneses összeférhetőségre vonatkozóan a 2014/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv támogatása céljából kidolgozott harmonizált szabványokról.

 


Útmutató a szervezet tartós sikerének eléréséhez​

A szervezet sikereit befolyásoló tényezők folyamatosan alakulnak, fejlődnek, növekednek vagy csökkennek az évek során, és a változásokhoz való alkalmazkodás fontos a tartós sikerhez. Ilyen tényezők a társadalmi felelősségvállalás, a környezeti és a kulturális tényezők, valamint a korábban is ismert hatékonyság, minőség és gyorsaság.

 

Személyes adatok védelméről készült úttörő szabvány​

A viharos sebességgel fejlődő informatikai rendszerek – felhőalapú megoldások, mesterséges intelligencia, okosvárosok, automatizált folyamatok – egyre hatékonyabbá teszik a cégek, szervezetek, közösségek működését. Ennek azonban ára is van: a korábban megszokottnál jóval több figyelmet kell fordítani az informatikai biztonságra.

 


Online értékelések és kalandturizmus

A közösségi média az internethasználat általánossá válása óta nagy népszerűségnek örvend. Az interneten található információáradat sok szempontból alapvetően megváltoztatta életünket, kapcsolatainkat és viszonyulásunkat az információhoz.

 

Megjelent a hegesztésfelügyeleti személyzetre vonatkozó MSZ EN ISO 14731:2019

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. szeptemberben tette közzé az MSZ EN ISO 14731:2019 Hegesztési felügyelet. Feladatok és felelősség (ISO 14731:2019) angol nyelvű változatát, amelynek magyar nyelvű változata az ÉMI-TÜV SÜD Kft., az MHtE, a TAM CERT Kft. és a TÜV Rheinland InterCert Kft. hozzájárulásának köszönhetően már októberben meg fog jelenni.

 


Az MSZ ISO 37001:2019 eszköz a gazdaság szereplői számára a korrupció ellen

A fórum célja:
A résztvevők tájékoztatása arról, hogy az MSZ ISO 37001-ben felvázolt antikorrupciós irányítási rendszer és az integritás, az átláthatóság, a nyitottság és a megfelelés kultúrájának megteremtése iránti vezetői elkötelezettség hogyan teszi lehetővé a korrupció elleni harchoz való proaktív hozzájárulást.

 

Épületek energiahatékonyságának megállapítása

Az épületek energiahatékonysága az egyik lényeges módja annak, hogy támogassuk az energiamegtakarítást és a mindennapi életünket fenntarthatóvá tegyük, sőt, az Európai Bizottság vonatkozó felmérése szerint az EU-ban az épületek felelősek a CO2-kibocsátás 36%-áért.

 

Épületek hangszigetelésének megújult vizsgálatai

2019. szeptember 1-jén megjelent a léghang-szigetelések beépített állapotban történő, helyszíni vizsgálatának követelményeit tartalmazó MSZ EN ISO 16283-1:2019 EV Akusztika. Épületek és épületelemek hangszigetelésének helyszíni vizsgálata. 1. rész: Léghangszigetelés (ISO 16283-1:2014 + Amd 1:2017) EGYESÍTETT VÁLTOZAT, amely megadja a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges technikai feltételeket, a vizsgálat lefolytatásának módját, továbbá több ábrán keresztül ad példákat a megfelelő hangsugárzó- és mikrofonpozíciókra.

 



CEN munkaprogram 2019 – gépek és berendezések

A két európai szabványügyi szervezet, a CEN és a CENELEC közös munkája során az Európai Közösség országaiban általánosan alkalmazott szabványokat alkot. A 34 államot képviselő tagságból álló európai szervezetek majd 500 műszaki bizottsága közül 50 foglalkozik a gépek különféle használatával a mezőgazdaság, az ipari gyártás, a bányászat, az építőipar területén, illetve a mindennapi életben használtakkal, mint pl. liftek, elektromos eszközök.

 

Okosvárosok teljesítményének mérése

Napjainkban egyre többen el tudják képzelni, hogy mit is jelent a „smart” vagy az „okos” kifejezés egy eszköz vagy egy megoldás jelzőjeként, de kevesen tudják megmondani, mit jelent ez egy város esetében.

 



Egészségturizmus világszerte

Az utóbbi években egyre többen utaznak egészségügyi ellátás céljából más országokba. Az okok sokfélék lehetnek – a versenyképes árak, az otthon nem elérhető kezelések vagy a hosszú várólista elkerülése.

 

Ívhegesztő-áramforrások

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. augusztus 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN IEC 60974-1:2019 Ívhegesztő berendezések. 1. rész: Hegesztő-áramforrások (IEC 60974-1:2017) című szabvány és A1 módosításának (MSZ EN IEC 60974-1:2018/A1:2019) magyar nyelvű változatait.

 


A vízen lebegő naperőműveké a jövő?

Szingapúrban elkészült a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve, amelyet 2017-ben kezdtek el tervezni az ABB technológiáját alkalmazva.

 





Gyakran ismételt kérdések VI.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Milyen kapcsolatban van a jogszabály és a szabvány?

 


Gyászhír

Szomorú szívvel és sajnálattal adunk hírt arról, hogy a Magyar Szabványügyi Testület elnöki tisztét 2004. május és 2019. június között, három elnöki ciklusban ellátó Dr. Ginsztler János 2019. július 7-én eltávozott az élők sorából.
Temetése 2019. július 29-én 14:30-kor lesz a Farkasréti Temető Makovecz ravatalozójában.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Elnökünk életpályája megtekinthető az MTA honlapján: https://mta.hu/

 

A klímaváltozás hatásának kezelése

Most, amikor a világ legnagyobb cégei az éghajlattal összefüggő kockázatoknak az üzleti működésükre gyakorolt hatását csaknem 1 trillió (1018) $-ra értékelik, a klímaváltozást nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Elektromágneses összeférhetőség

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. július 1-jén közzétette az alábbi öt, korábban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) bevezetett európai szabvány magyar nyelvű kiadását.

 

Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

A témában 2019. februárban megjelent cikkünkben már tájékoztatást adtunk arról, hogy a CEN-tagországok – hazánkat is beleértve – megszavazták a CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata új európai műszaki bizottság létrehozását.

 


Beton tető- és idomcserepek

A beton tetőfedési célra való felhasználása az ókorig nyúlik vissza. Példaként lehet említeni a közel 2000 éves római Pantheont, amelyet i. e. 27-ben emeltetett Marcus Vipsanius Agrippa államférfi és hadvezér, valószínűleg a korabeli Róma isteneinek együttes tiszteletére.

 


Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. május 1-jén közzétette az elektromechanikus elemi relék általános és biztonsági követelményei magyar nyelvű kiadását a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottság égisze alatt.

 


5G szabadalmak – CEN-CENELEC Workshop

A Nokia és az IP-Europe kezdeményezésére 2017. október 6-án, Párizsban, az AFNOR vezetésével a CEN és a CENELEC közös munkaértekezletet tartott azzal a céllal, hogy egy munkaértekezleti megállapodást (CWA) dolgozzanak ki, mely leírja az 5G és a „dolgok internete” (IoT), beleértve az ipari internet szabadalmainak engedélyezésére vonatkozó alapelveket és útmutatásokat.

 

Az IEC/TC 62/SC 62B/WG 37 budapesti ülése

IEC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban nemzetközi szabványosító műszaki bizottság SC 62B/WG 37 Diagnosztikai röntgenberendezések munkacsoportja Magyarországon, az MSZT-székházban tartotta soron következő ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására június 24. és 28. között.

 

Egészségkockázatok munka közben

A fórum célja:
A résztvevők tájékoztatása arról, hogyan lehet csökkenteni a géppel kapcsolatos tevékenységekkel összefüggő egészségkockázatokat és javítani e tevékenységek minőségét, hatékonyságát.

 

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

A CEN a közelmúltban közzétette Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat.

 


Gyakran ismételt kérdések V.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Miért érdemes a szabványokat figyelembe venni?

 

Tévhitek és tények VII.​

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.

Tévhit: A szabványosítás során egyéni, illetve lobbiérdekek érvényesülnek.

 



A sportolók doppingolásának megelőzése

Új európai szabvány készül a gyártók számára olyan keretrendszerrel, amely minimálisra csökkenti a sportolóknak szánt élelmiszerekben és az étrend-kiegészítőkben lévő tiltott anyagok jelenlétének kockázatát.

 

Szabadvezetékek nemzeti előírásának korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 801Szabadvezetékek létesítése műszaki bizottsága 2018 őszén programba vette az MSZ EN 50341-1:2013 1 kV-nál nagyobb váltakozó feszültségű szabadvezetékek. 1. rész: Általános követelmények. Közös előírások követelményeit kiegészítő, speciális nemzeti előírásokat meghatározó MSZE 50341-2:2014 előszabvány korszerűsítési felülvizsgálatát.

 


Fiatalokat támogató mentorprogram

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) a fiatal szakemberek IEC-n belüli szabványosítási tevékenységbe való bekapcsolódását elősegítendő, létrehozta saját mentorprogramját, az IEC Young Professionals programot (rövidítve YP).

 

GAR-rendelet szabványai

Felülvizsgálták és kiadták az új EN 13611:2019 Gáznemű és/vagy folyékony tüzelőanyaggal működő égők és készülékek biztonsági, szabályozó- és vezérlőberendezései. Általános követelmények európai szabványt. A szabvány harmonizálásáról szóló közlemény hamarosan megjelenik az EU hivatalos lapjában (OJEU), onnantól  pedig egy új korszak veszi kezdetét az európai gázipar szabványosításában.

 

IEC/TC 13 plenáris ülés az MSZT-ben

Az IEC/TC 13 nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására május 13. és 17. között.

 

Kmethy Győző úr kitüntetése

A Magyar Szabványügyi Testület plakettet adományozott Kmethy Győző úrnak a magyar szabványosítás terén végzett munkája elismeréseként nyugalomba vonulása alkalmából.

 



Tévhitek és tények VI.

Tévhit: Egy idegen nyelvű nemzeti, európai vagy nemzetközi szabvány (nem MSZT általi) fordítása egyenértékű a szabvány MSZT által, nemzeti szabványként kiadott magyar nyelvű változatával.



A közúti alagutak levegőminőségének mérése

A közúti alagutak fontos szerepet játszanak a városok belső kerületeinek és az érzékeny környezet forgalmának tehermentesítésében. Világszerte nagy számú alagutat használnak és építenek ma is.


Szabadalom és szabvány

A nagyon hasonló hangzás miatt teljesen érthető, hogy gyakran összetévesztik e két kifejezést, azonban nem összekeverendő a kettő. Számos esetben előfordul, hogy a szabványosító menedzsereknél érdeklődnek a szabadalmak felől, s feltételezhetően az SZTNH-t is felkeresik olykor szabványosítási kérdésekben.

 



A vasúti teherszállítás új európai szabványa​

A vasúti teherszállításnak számos előnye van az áruszállítás szempontjából – a megbízhatóság, a gyorsaság és a költséghatékonyság. Hozzájárul a környezetszennyezés és a forgalmi torlódások csökkentéséhez, valamint társadalmunk tisztábbá és gazdaságunk környezeti szempontból fenntarthatóbbá tételéhez

 

Egészségkockázatok munka közben

Júniusban magyarul is megjelenik az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009

Az Európai Unió munkavállalóinak kb. egyharmada fájdalmas vagy fárasztó testtartásban dolgozik a munkanap több mint felében, és az összes munkavállaló közel 50%-ának kell rövid, ismétlődő feladatot végeznie, mely gyakran okoz fájdalmat vagy igen fárasztó.

 

Megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban​

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásávalszabványsorozat első két részét, melyek – a szabványsorozat elkövetkező időszakban megjelenő további részeivel együtt – megadják az épület teljes életciklusa során ajánlott információkezelési és -átadási eljárásokat.

 

Új CEN műszaki specifikáció a biztonságos utazás érdekében​

Globalizált világunkban egyre közkedveltebb utazási forma a repülés. Becslések szerint 2018-ban több mint 4,3 milliárd utast szállítottak a légitársaságok járataikon. De az utazás nem csak a repülésről szól: minden évben emberek milliói lépik át a határokat világszerte.

 

Átfogó európai szabványsorozat jelent meg a földművek készítésére​

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részét, amely teljes mértékben átfogja a földművek építése során érvényes követelményeket, az anyagok ellenőrzésétől kezdve, a kivitelezési eljárásokon keresztül a minőség-ellenőrzésig, illetve kitér a speciális alkalmazások területére is.

 

A Release 16 korai előrehaladása

A 3GPP RAN4 munkacsoportja a Release 15 specifikációk befejezéséhez közeledve a stabilitásra és a kompatibilitás biztosítására összpontosít. Mostantól a Release 16-ra fókuszálnak, ahol a RAN4 jelentős előrehaladást ért el az új 5G NR sávok és sávkombinációk terén.

 


Februári hírek

Márciusi hírek

Áprilisi hírek

Januári hírek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!