Háztartási és hasonló jellegű rögzített kapcsolók

 

Elkészült az MSZ EN 60669-1:2018 magyar nyelvű változata, amely nem sokkal követte 2018. évi európai megjelenést.

Az MSZ EN 60669-1:2018 Kapcsolók háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos szerelésekhez. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60669-1:2017, módosítva) szabvány nemzetközi forrásdokumentumát az európai szabványosító szervezet (CENELEC) módosításokkal vette át (EN-szabványként), mely módosításokkal a nemzetközi szabványt az európai igényekhez igazították.

Az IEC 60669 1. része a kézi működtetésű, általános célú, csak váltakozó áramú, legfeljebb 440 V névleges feszültségű és legfeljebb 63 A névleges áramú, háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos szerelésekhez, belsőtéri vagy szabadtéri használatra tervezett funkcionális kapcsolókra vonatkozik.

Csavar nélküli csatlakozókapcsokkal, valamint szigetelést átvágó csatlakozókapcsokkal (IPT-kapcsokkal) ellátott kapcsolók esetén a névleges áram 16 A-re van korlátozva.

E dokumentum alkalmazási területébe tartozó kapcsolók valamennyi, a következőkben felsorolt terhelések rendeltetésszerű használatban való vezérlésére valók (ahol alkalmazható), például:

  • izzólámpa-terhelések áramköreire, vagy
  • külső előtétes lámpaterhelések (például LED, CFL, fénycsöves lámpaterhelések) áramköreire, vagy
  • beépített előtétes lámpaterhelések (például LEDi vagy CFLi) áramköreire;
  • 0,95-nél nem kisebb teljesítménytényezőjű, gyakorlatilag ellenállás-terhelések áramköreire, vagy
  • 250 V esetén legfeljebb 3 A (750 VA), 120 V esetén legfeljebb 4,5 A (540 VA) és a legalább 0,6 teljesítménytényezőjű motorterhelések egyfázisú áramköreire.

E szabvány a kapcsolók dobozaira is vonatkozik, kivéve a süllyesztett típusú kapcsolókhoz való szerelvénydobozokat, melyek általános követelményeit az MSZ EN 60670-1:2016 (magyar nyelvű) adja meg.

E szabvány a következő kapcsolókra is vonatkozik:

  • jelzőlámpával (jelzőfénnyel) ellátott kapcsolókra;
  • elektromágneses távvezérlésű kapcsolókra [a kiegészítő követelményeket az MSZ EN 60669-2-2:2007 (magyar nyelvű) tartalmazza];
  • időkésleltetéses szerkezettel ellátott kapcsolókra [a kiegészítő követelményeket az MSZ EN 60669-2-3:2007 (magyar nyelvű) tartalmazza];
  • kapcsolók és egyéb funkciók kombinációira (a biztosítókkal kombinált kapcsolókat kivéve);
  •  elektronikus kapcsolókra [a kiegészítő követelményeket az MSZ EN 60669-2-1:2005 (magyar nyelvű) tartalmazza];
  • hajlékony vezetékek kivezetésére és megfogására való lehetőségekkel ellátott kapcsolókra (lásd az A mellékletet);
  • leválasztókapcsolókra [a kiegészítő követelményeket az MSZ EN 60669-2-4:2005 (magyar nyelvű) tartalmazza];
  • lakások és épületek elektronikus rendszereiben használt kapcsolókra és a hozzájuk tartozó szerelvényekre (a kiegészítő követelményeket az MSZ EN 60669-2-5:2017 tartalmazza);
  • tűzeseti kapcsolókra [a kiegészítő követelményeket az MSZ EN 60669-2-6:2014 (magyar nyelvű) tartalmazza];

Az e szabványnak megfelelő kapcsolók normál esetben legfeljebb +40 °C környezeti hőmérsékleten való használatra alkalmasak, azonban a hőmérséklet 24 órás időszakra vonatkozó átlagértéke a +35 °C-ot általában nem haladja meg, a környezeti levegő hőmérsékletének alsó határa pedig –5 °C.

Olyan használat esetén, ahol különleges feltételek állnak fenn, mint pl. hajókon, járműveken, valamint robbanásveszélyes környezetben, különleges kialakításra és/vagy kiegészítő követelményekre lehet szükség.

A szabvány tartalmazza a vizsgálatokra vonatkozó általános észrevételeket, a névleges értékekre vonatkozó adatokat és a jelölés előírásait. Megadja az áramütés elleni védelemre, az védővezetős érintésvédelemre, a csatlakozókapcsokra, a szerkezetre, a mechanizmusra, a szigetelési ellenállásra és villamos szilárdságra, a melegedésre, a bekapcsoló- és megszakítóképességre, a rendeltetésszerű működésre, a mechanikai szilárdságra, a csavarokra és áramvezető részekre, légközökre és kúszóáramutakra vonatkozó követelményeket. A szabvány 5 nemzetközi és 5 európai mellékletet is tartalmaz.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Kosák Gábor 
2019. július

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 852 Háztartási dugós csatlakozók

SC 23B Csatlakozódugók, csatlakozóaljzatok és kapcsolók

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!