A vízen lebegő naperőműveké a jövő?

Szingapúrban elkészült a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve, amelyet 2017-ben kezdtek el tervezni az ABB technológiáját alkalmazva.

Az épületek tetejére és a talajra telepített napelemes rendszerek manapság gyakorinak számítanak. A tető terület azonban korlátozott, és sűrűn lakott városokban sokszor rontja a hatásfokot és a lehetőségeket a környező épületek árnyéka, valamint a légszennyezés okozta szmog is. Jó ötletnek tűnik mezőkre, szántóföldekre telepíteni, ez azonban kissé pazarlásnak tűnik, hiszen ezeket a földterületeket növénytermesztésre is hasznosíthatnánk. A problémák a biodízel alkalmazásánál, például a brazíliai „Pró-Álcool” program során felmerültekhez hasonlóak, amelyek a biodízel elterjedését gátolják: a véges terjedelmű mezőgazdasági területek olyan nagy százalékát kellene üzemanyag-előállításra igénybe venni, amely végső soron éhínséghez vezetne a harmadik világban.

A csupán 719 km2 területű, 5,6 millió lakosú Szingapúrban az átlagos évi napsugárzás értéke megközelíti az 1500 kWh/m2-t, így a napenergia vonzó megújuló energiaforrásnak számíthat. Azonban a rendelkezésre álló szárazföld szűkössége erősen korlátozza a napenergia hasznosításának lehetőségeit. A víztározókba telepített úszó napelemek azonban életképes alternatívát kínálhatnak a városállam számára.

Miért a víztározókba?

A víztározók általában a városok vagy a mezőgazdaság vízellátását szolgálni hivatott mesterséges műszaki létesítmények. A tengerekkel szemben nagy előnyük a csekély hullámzás, a kevésbé korrozív édesvíz. A folyókkal szemben ezek állóvizek és közlekedés sincs rajtuk. A nagy méretű víztározókon általában nem korlátozza semmilyen tereptárgy a napsütést, és a napelemek alatt elterülő hatalmas vízfelület fényvisszaverő és hűtő jellemzője javítja a napelemek hatásfokát, így akár 5–15%-kal jobb lehet egy víz feletti naperőmű teljesítménye, mint egy szárazföldön elhelyezett rendszeré. A vízre telepített naperőmű másik kedvező hatása, hogy az úszó napelemek csökkentik az értékes víz párolgását.

A vízen lebegő naperőművek telepítésében Kína és Szingapúr jár az élen, de kísérleti projektként hozzánk közelebb, például Albániában is folyamatban van már hasonló beruházás. Magyarország is tervezi a fotovoltaikus energiatermelő kapacitásának jelentős bővítését. Érdemes megfontolni a hazai víztározók ilyen jellegű felhasználását is.

 

Források:

  1. Magyar Napelem Napkollektor Szövetség   
  2. www.villanyautosok.hu
  3. www.digitalhungary.hu

Kosák Gábor

2019. augusztus

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 329  Napenergia-hasznosítás

ISO/TC 180 Napenergia

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!