Kulcstechnológiák építőelemei az 5G-hez

Az ETSI büszkén jelentette be, hogy elérhetővé vált egy új tanulmány Network Transformation: Orchestration, Network and Service Management Framework címmel, amelyet számos iparspecifikációs csoport (ISG) elnöke írt. Ezek a csoportok a kulcsfontosságú építőelemek technológiáinak specifikációit dolgozták ki a következő generációs hálózatok számára, tovább bővítve a 3GPP 5G specifikációit.

Mivel az ipar jelentős átalakuláson megy keresztül, a legmegfelelőbb szabványokra van szükség az interoperabilitás biztosítása és a piacra jutás gyorsítása érdekében. Az 5G hálózatok és alkalmazások igényei alapján, valamint olyan átalakuló technológiák révén, mint például az NFV és a felhőalapú telepítési gyakorlatok, ez a változás valószínűleg az iparág egyik legnagyobb technológiai és üzleti átalakulása a mobilkommunikációs infrastruktúrák konszolidációja óta.

Másrészről, a hálózatok szoftver által definiálttá válnak, melyek elsősorban homogén, nagy eloszlású felhőszerű infrastruktúrákon működnek. Ezek a jellemzők lehetővé teszik a hálózati szolgáltatóknak, hogy kielégítsék az 5G alkalmazások heterogén és változatos igényeit, illetve garantálják az általános hálózati szolgáltatások megfelelő kezelését. Azonban a menedzsment kérdése talán a legkritikusabb kihívás, amikor a jövőbeli hálózatokról beszélünk. Tekintettel a feltörekvő hálózatok méretére, heterogenitására és összetettségére, a menedzsmentmegoldásoknak nagymértékben automatizáltnak és rendkívül „intelligensnek” kell lenniük a „gépi intelligencia” értelmében, továbbá képesnek kell lenniük nagy mennyiségű releváns adat automatizált gyűjtésére és feldolgozására.

Az ETSI-tanulmány bemutatja, hogy az ETSI hogyan kezeli ezeket a kihívásokat a hálózati funkciók virtualizációja (NFV), a többszörös hozzáférésű peremhálózati számítástechnika (MEC), a tapasztalati hálózati intelligencia (ENI) és a nulla érintésű hálózati szolgáltatásmenedzsment (ZSM) révén.

Jellemzően a szerzők a virtualizált hálózati környezetek kezelésének közös keretével foglalkoznak, amelyet az ETSI NFV határoz meg, és amelyet az ETSI MEC kiterjeszt a nyilvános felhő szempontjaival. Leírják, hogy az ETSI ENI megoldásait hogyan lehet bevezetni a hálózati területeken vagy azokon keresztül az adatfeldolgozás optimalizálása, az ismeretek kibontása és ezáltal a döntéshozatal lehetővé tétele érdekében. Végül bemutatják, hogy az ETSI ZSM munkája miként ötvözi ezeket és más technológiákat egyetlen automatizált menedzsmentkeretbe.

Forrás:

https://www.etsi.org/newsroom/press-releases/1670-2019-10-etsi-publishes-a-white-paper-on-network-transformation-building-on-key-technologies-for-5g

 

Nagy Gábor

2019. november

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!