Kollégánk játszik az ülőröplabda-Európa-bajnokságon

2019. július 15. és 21. között rendezik meg hazánkban az ülőröplabda-Európa-bajnokságot, melyen kollégánk, Bernáth Csaba is részt vesz játékosként. Az EB reklámvideója a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=fPWWUyeoRMM

Az ülőröplabda egy paralimpiai sportág, melyet mozgáskorlátozottaknak alakítottak ki a második világháború után. A sportot kezdetben a rehabilitáció eszközeként használták, később azonban már versenyeket is szerveztek. Az első nemzetközi versenyen, 1952-ben az atlétika és úszás versenyszámai mellett már a német Sitzball elnevezésű csapatjáték is helyet kapott. A hollandok azonban nem találták megfelelőnek a Sitzballt a mozgáskorlátozottak számára, így a játékötletet alapul véve, és ennek szabályait a röplabdához hasonlóvá téve létrehozták az ülőröplabda játékát.  A sportág kezdeti szabályai napjainkig egyre inkább a röplabda játékszabályaira hasonlítanak. A játékosok száma és a megengedett érintések azonosak, csak kisebb a játéktér és alacsonyabb a háló. Speciális szabály, hogy a labdaérintés pillanatában a törzs egy részének (pl. fenék) érintkeznie kell a talajjal. Mivel a pálya kisebb és ezáltal a labda útja játékostól játékosig, vagy éppen a talajig rövidebb, mint a röplabdában, gyorsabb és látványosabb is a játék.

A sportág a hetvenes évek végén érkezett meg Magyarországra, és sorra alakultak meg a férficsapatok. A legnagyobb sikerünket 1995-ben értük el, amikor Magyarország férfiválogatottja Szlovéniában megnyerte az Európa-bajnokságot. Ezzel a sikerrel klasszifikálta magát a válogatott az 1996-os atlantai paralimpiára is, melyen összesen négyszer vettünk részt (1988: Szöul, 1992: Barcelona, 1996: Atlanta, 2000: Sydney). Érmet nem, de a legjobb ütőjátékosnak járó díjat kétszer is hazahozhattuk (1996, 2000) Mányák Attila révén és mindannyiszor pontszerző helyen zárt a válogatott. Világbajnokságon kétszer is sikerült érmet szereznünk, mindkét alkalommal ezüstöt (az 1986-os hazai rendezésű VB-n, Pécsen, illetve 1989-ben Las Vegasban).

A női válogatott tíz évvel ezelőtt alakult és 2011 óta rendszeres résztvevője az Európa-bajnokságoknak. Európai szinten az eddigi legnagyobb siker a 2017-es hatodik helyezés volt. Ez teremtette meg a lehetőséget arra, hogy részt vehessen világbajnokságon is, 2018-ban Rotterdamban, ahol a feljövőben lévő Egyiptom válogatottját legyőzve a 14. helyezést érték el.

A hamarosan kezdődő megmérettetésre a férfiválogatott túlnyomórészt azonos kerettel készül, mint 2017-ben, azonban a 2016-ban jelentős fiatalításon átesett csapat azóta már jobban összeért, így több hellyel is javítani kívánja az akkor elért 11. helyezését.

A női válogatottban több olyan játékos is szerepel, akinek ez lesz az első ülőröplabda-világeseménye, azonban a profi múltjuknak köszönhetően nagy röplabdás rutinnal bírnak. A világbajnokságon összeállt és egyre érettebb játékot mutató mag, valamint az újonnan érkező játékosok alkotta válogatott képes lehet előrébb jutni, akár elődöntőt is játszhat, de az 5–7. helyezés mindenképpen reális.

Csapataink július 15. és 17. között játsszák a csoportmérkőzéseket, ennek részletes beosztása a következő:

július 15. hétfő

10:00 Magyarország – Németország, férfimérkőzés

16:00 Magyarország – Litvánia, férfimérkőzés

17:45 Magyarország – Horvátország, női mérkőzés

július 16. kedd

10:00 Magyarország – Ukrajna, férfimérkőzés

16:15 Magyarország – Lettország, férfimérkőzés

18:00 Magyarország – Szlovénia, női mérkőzés

július 17. szerda

16:15 Magyarország – Szerbia, férfimérkőzés

18:00 Magyarország – Németország, női mérkőzés

Július 18. és 20. között az egyeneskieséses szakasz meccsei zajlanak.

 

DRUKKOLJUNK EGYÜTT CSAPATAINKNAK AZ EB-N JÚLIUS HARMADIK HETÉBEN!

Cím: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

1089 Budapest, Diószegi Sámuel utca 23.