Szabványsorozattal a hemodialízissel kezelt páciensek életminőségéért

Valójában már régóta ismert, hogy a dialízisfolyadék vegyi és mikrobiológiai szennyeződése miatt a hemodialízissel kezelt páciensek akut és krónikus betegségek kockázatának vannak kitéve. Ezért az EN ISO 23500 szabványsorozat kidolgozásakor a legnagyobb nehézséget a folyadék minőségi követelményeinek beépítése okozta a vízkezelő berendezések és a hemodializálógépek gyártóinak is szánt dokumentumokba.

A 2019. október 1-jén az MSZT által A hemodialízishez és a kapcsolódó gyógykezelésekhez használt folyadékok elkészítése és minőségirányítása összefoglaló címmel bevezetett MSZ EN ISO 23500 szabványsorozat öt része a következőkre határoz meg követelményeket:

A sorozat olyan egészségügyi szakembereket céloz meg, akik részt vesznek a hemodializált betegek irányításában vagy rutinszerű ellátásában, és felelősek a dialízisfolyadék minőségéért. Figyelembe veszi, hogy a dialízisfolyadék-készítés különféle szakaszaiban használt berendezéseket többnyire szakosodott gyártók szállítják, és a dialízist végzők általában felelősek a berendezés karbantartásáért annak felszerelése után. Ezért az EN ISO 23500 szabványsorozat útmutatást ad a berendezések minőség-ellenőrzésére és karbantartására annak biztosítása érdekében, hogy a dialízisfolyadék minden esetben megfelelő legyen. A felhasználónak javasolt követnie a gyártó utasításait a berendezések üzemeltetésére és karbantartására vonatkozóan. Ha a berendezést nem szakosodott gyártótól szerezték be, a felhasználó felelőssége, hogy validálja annak teljesítőképességét, és gondoskodjon a megfelelő üzemeltetési és karbantartási kézikönyvek meglétéről.

Az újonnan jóváhagyott szabványok tükrözik az egészségügyi szakemberek, a betegek és az orvostechnikai eszközök gyártóinak lelkiismeretes erőfeszítéseit a víz és a koncentrátumok kezelésének javítása, valamint a dialízisfolyadék előállításának és felügyeletének érdekében, hogy megóvják a hemodialízisre szoruló betegeket az ismert vegyi anyagok által okozott káros hatásoktól és a mikrobiális szennyeződésektől.

A cikkben említett angol nyelvű szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Forrás: https://www.cen.eu/news/brief-news/Pages/News-2019-016.aspx

 

Czimer Gáborné

2019. október

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

ISO/TC 150/SC 2 Szív- és érrendszeri implantátumok és extrakorporális rendszerek

CEN/TC 205 Nem aktív orvostechnikai eszközök

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!