Magyar vezetéssel készül a szabadvezeték-gondolákra vonatkozó új szabvány

Az EN 50374 szabvány karbantartására és felülvizsgálatára alapított európai CLC/TC 78/WG 10 szabványosító munkacsoport, Dr. Németh Bálint vezetésével készíti elő a szabvány új kiadását.

Az EN 50374 Szabadvezeték-gondolák (Conductor cars) szabvány 2004-ben jelent meg. A nemzetközi előzmények nélküli „tiszta” európai szabvány a távvezetékek vezetőin, védővezetőin vagy kommunikációs rendszerrel integrált védővezetőin való mozgásra (haladásra) használatos szabadvezeték-gondolákra vonatkozik, amelyeket a szabadvezetékek vezetőire vagy védővezetőire felfüggesztve, mozgatható munkahelyként használnak, és amelyeket kézzel, kötéllel vagy beépített hajtással mozgatnak. E szabvány a gondolákra vonatkozó mechanikai és dielektromos követelményeket, a személyzet védelmét és az ezekre vonatkozó vizsgálatokat írja elő. Az új szabvány tervezett megjelenése 2021. május.

A szabványt a CLC/TC 78 Feszültség alatt végzett munka szerszámai európai szabványosító bizottság gondozza, amelynek magyar megfelelője, tükörbizottsága az MSZT/MCS 807 Feszültség alatti munkavégzés eszközei és szerszámai bizottság. Az MCS 807 bizottság tagját, Dr. Németh Bálintot, a BME Villamos Energetika Tanszékének adjunktusát választották meg a CLC/TC 78/WG 10 vezetőjévé.

A szabvány jelenleg érvényes kiadása, az MSZ EN 50374:2004, magyar nyelven is elérhető.

Kosák Gábor

2019. augusztus

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 807 Feszültség alatti munkavégzés eszközei és szerszámai

CLC/TC 78 Feszültség alatt végzett munka szerszámai

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!