Beszámoló a CEN és CENELEC 2019. májusi Műszaki Igazgatósági üléseiről

A Műszaki Igazgatóság (BT) üléseit rendszeresen Brüsszelben szervezik a CEN és a CENELEC ülésközpontban. A korábban meghozott döntés értelmében a két ülés közös helyszínen zajlott, egymás utáni napokon. Az első napon a CEN/BT csak a CEN-re vonatkozó kérdéseket vitatta meg, a második napon a közös témákat a két szervezet együtt tárgyalta, majd az utolsó napra maradt a CENELEC/BT ülése. A 2019-es év második ülésén számos fontos döntés született, melyek közül néhányat az alábbiakban ismertetünk.

  • A CEN/BT elnöki beszámolóban informálták a BT-tagokat a Standards Build Trust („a szabvány bizalmat teremt”) kampány sikeréről, mely közérdekű és érdekes adatokat ad meg a CEN és CENELEC működéséről. A kampány néhány olyan kulcsterületre fókuszál, mint az egységes piac működése, a piaci verseny, az új technológiák, az innováció és a fenntartható fejlődés, valamint ezek kapcsolata a szabványosítással. Az európai szabványosítás a sikerekhez 24 ezer szabvánnyal járul hozzá, 695 műszaki bizottságot működtet, több mint 90 ezer szakértő vesz részt benne Európa-szerte, több mint 100 ezerszer vezettek be európai szabványokat a világ minden táján. Több mint 300 szakmai szövetség vesz részt az európai szabványosításban, melynek fő eredménye, hogy 1 azonos szabványt vezetnek be 34 európai országban.
  • A becsült szabványtermelés 2019-re 1037 CEN-szabvány és 360 CLC-szabvány. A legtöbb lemaradás továbbra is a harmonizált szabványok esetén tapasztalható, ahol a bizottság által finanszírozott tanácsadók tartják vissza a szabványokat, a második fő ok pedig a későn javasolt műszaki változtatás.
  • A közös részben beszámoltak arról, hogy a tagok nagymértékben igénybe veszik a CCMC segítségét abban, hogy az üléseken a CCMC dolgozói adjanak eljárásbeli segítséget a bizottságnak. A tagoknak alaposabban kell kiképezni a titkárokat, hogy ők is elláthassák ezt a feladatot.
  • Az MSZT (és több más tag) által korábban már kifogásolt „corrigenda” (helyesbítések) eljárás tárgyalására is sor került. Ez a módszer azért okozott gondot, mert az egybeépített, helyesbített szabvány visszavonta az alapszabványt. Ezen a módszeren (+AC) változtatni fognak, gyakorlatilag visszaáll a korábbi rendszer (/AC).
  • Beszámoltak a szavazási viselkedések alakulásáról is. Minden tag másképpen szavaz a nemzeti iparágak aktivitásától függően, további teendő nincs ezzel kapcsolatban.
  • Megalakult az „Okosgyártás” (smart manufacture) közös, CEN/CLC koordinációs csoport is, melynek titkárságát a német tag látja el.
  • Jóváhagyták a „Mesterséges Intelligencia” fókuszcsoportot is, melynek két elnöke is lesz külön feladatokkal, melyeket a francia és német tag jelölt.
  • A Bizottság továbbra is lassan halad a harmonizált szabványok OJEU-hivatkozásának megjelentetésével. A tanácsadók átlagban 44 nap alatt végeznek az elemzésekkel. Az idén benyújtott harmonizált szabványok közül 542-re még nem érkezett válasz a Bizottságtól, 10 már megjelent, 11-gyel kapcsolatban külön megbeszélést kellett összehívni, 7-et pedig elutasított a Bizottság.
  • Beszámoltak továbbá egy új munkaértekezletről is, melyet 80 résztvevővel szerveztek meg a kvantumtechnológia témájában. A szabványosítási munka már megkezdődött az ETSI-ben, az ITU-ban, a JTC 1-ben és az IEC-ben. Első körben igyekeznek a terminológiát egységesíteni.
  • A digitális átalakulás jegyében zajlik a CEN-CLC-ISO-IEC közös felület fejlesztése is, mely lehetővé teszi majd a jövőben a szabványok online, kollaboratív kidolgozásának kialakítását.
  • A CENELEC/BT-ben beszámoltak egy felmerült problémáról, melynek során a rendszerek kiváltásakor elveszett számos szabvány előzményinformációja az automata adatátvitel során. Ezt manuálisan kellett orvosolni.
  • Az SR 23J problémájára nem tudtak kielégítő megoldást találni, ezért a BT úgy döntött, hogy a szabványt nem publikálja a ZZ melléklet nélkül. Ennek kidolgozásához azonban nem áll rendelkezésre európai szakértő, aki a Bizottság elvárásai szerint a kockázatelemzést be tudná építeni a mellékletbe.
  • CEN/TC 205: A BIM adatmodellezéssel kapcsolatban felmerült átfedésekre nem született megoldás. A jövőben mindhárom ESO (Európai Szabványügyi Szervezet) közreműködésével kell egy felmérést végezni, és minden munkát a kompetens szervezethez kell sorolni.
  • Az IEC képviselője beszámolt 3 új TC megalakulásáról a személyes e-szállítóeszközök, a bináris áramfejlesztés és a kisfeszültségű segédrendszerek témájában.
  • A tervek szerint a következő BT-üléseket ősszel fogják megrendezni.

 

Krantz Domokos

állandó képviselő

2019. augusztus

Kapcsolat

Krantz Domokos

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!