Vidámparkok biztonsága

2019 novemberében megjelent a 15 évvel ezelőtti MSZ EN 13814 Vidámparki, mutatványos és hasonló szórakoztatóberendezések és szerkezetek. Biztonság szabvány három részre kibővített és átdolgozott, angol nyelvű szabványsorozata:

  • MSZ EN 13814-1:2019 Vidámparki és szórakoztatóberendezések biztonsága. 1. rész: Tervezés és gyártás;
  • MSZ EN 13814-2:2019 Vidámparki és szórakoztatóberendezések biztonsága. 2. rész: Működtetés, karbantartás és használat;
  • MSZ EN 13814-3:2019 Vidámparki és szórakoztatóberendezések biztonsága. 3. rész: Ellenőrzésre vonatkozó követelmények a tervezés, a gyártás, a működtetés és a használat során.

A CEN felmérése szerint Európában a vidámparki balesetek száma szerencsére elenyésző. Elmondható, hogy a balesetek 72%-a a látogatók nem megfelelő magatartása miatt, 19%-a működési, 9%-a pedig technikai okból következett be. Az MSZ EN 13814 szabványsorozat célja többek között a biztonsági szabályok meghatározása a balesetek elkerülésére.

A sorozat három része a vidámparki eszközök gyártásának és használatának különböző fázisaival foglalkozik, például az ideiglenesen és állandóra felállított, a szórakoztatást szolgáló gépekkel és szerkezetekkel, úgymint körhinták, hinták, lengőhinták (hajóhinták), hullámvasutak, csúszdák stb.

Az MSZ EN 13814-1 kifejezetten a berendezések vagy eszközök tervezésének alapelveit fekteti le, szem előtt tartva a hatékonyságot, biztonságot és megbízhatóságot. Meghatározza azokat a biztonsági szabályokat, melyek megvédik a használókat a balesettől, illetve növelik a biztonságot a szórakoztatóeszközök tervezésben, gyártásában és működtetésében.

Az MSZ EN 13814-2 előírja a szórakoztatóberendezések és a vidámparki létesítmények biztonságos működtetésének és ellenőrzésének minimumkövetelményeit.

Az MSZ EN 13814-3 az ellenőrzés és a felügyelet követelményeit tárgyalja különböző szempontok figyelembevételével, úgymint a tervek felülvizsgálata, a gyártási folyamat ellenőrzése, az időszakos kontroll és az elektromos berendezések állapota. Mindhárom szabvány ajánlásokat is tartalmaz a veszélyes helyzetek felmérésére és kiküszöbölésére, segítve ezzel a látogatók nem megfelelő magatartásából fakadó veszélyek kockázatának kezelését.

A korábbi, 2005-ös változat 2022. május 31-ig még érvényes az új kiadásokkal együtt, időt adva az új szabványsorozatra való átállásra.

A szabványsorozatot a CEN/TC 152 Vidámparkok és szórakoztatóparkok gépei és szerkezetei. Biztonság műszaki bizottság készítette, mely a szórakoztatóeszközök és vidámparki berendezések tervezési előírásai, műszaki követelményei és vizsgálati módszerei követelményeinek előírásaival foglalkozik. Titkárságát az Olasz Nemzeti Szabványügyi Egyesület (UNI) látja el.

Az angol nyelvű szabványok hivatalos magyar nyelvű változatának támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat a g.csik@mszt.hu e-mail-címen.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Forrás: a CEN honlapja

 

Zajdon Anna

2019. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

CEN/TC 152 Vidámparkok és szórakoztatóparkok gépei és szerkezetei. Biztonság

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!