A biztonsági jelzésekre vonatkozó nemzetközi szabvány korszerűsítése

A biztonsági jelzések a baleset-megelőzés lényegi részét képezik. A nemzetközileg, egyezményesen kialakult és globálisan használt jelzések és szimbólumok egyértelműsége, letisztultsága, következetessége szavatolja, hogy ezek a különböző anyanyelvű és kulturális háttérrel bíró emberek számára is egyformán érthetőek legyenek. A nemrég korszerűsített ISO-szabvány a világ minden részén gyakran használt biztonsági jelzéseket és szimbólumokat foglalja magában.

Az ISO 7010 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. Regisztrált biztonsági jelzések szabvány a baleset-megelőzési, a tűzvédelmi, az egészségügyi kockázatra figyelmeztető és a menekülési útvonalat jelölő szimbólumokat határozza meg.  

A biztonsági jelzések alakját és színét tekintve az  ISO 3864-1 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. 1. rész: Biztonsági jelzések és biztonsági jelölések tervezési alapelvei, a szimbólumok esetében pedig az  ISO 3864-3 Grafikus szimbólumok. Biztonsági színek és biztonsági jelzések. 3. rész: Biztonsági jelzésekben használt grafikus szimbólumok tervezési alapelvei szabvány az irányadó.

Jan-Bernd Stell, a szabványt kidolgozó nemzetközi műszaki bizottság elnöke elmondta, hogy „a biztonsági jelzések nemzetközi szabványosítása azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt a nyelvet beszéli, ha a biztonságról van szó. Ez mindenki számára kézenfekvő megoldást kínál, akár munkahelyekről, akár közterekről legyen szó.” Ez utóbbira jó példa a repülőtér, ahol többféle nemzetiségű ember fordul meg, de a szimbólumok jelentése és értelmezése mindenki számára egyértelmű.

Az elnök hozzátette: „a szabványban megadott biztonsági jelzésekre felhozott példák, a mély vízre figyelmeztető jelzésektől az érintésvédelmen vagy épp a szögesdrótra figyelmeztető jelzéseken át a gyalogosforgalmat irányító jelzésekig, vagy például tűz esetén a lift használatát tiltó jelzésekig mindenre kiterjednek.”

Az ISO 7010-et az ISO/TC 145/SC 2 Biztonsági azonosítás, jelzések, formák, szimbólumok és színek albizottság dolgozta ki, amelynek titkári feladatait a Német Szabványügyi Intézet (Deutsches Institut für Normung – DIN) látja el.

Az ISO-szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Benyus Máté

2019. szeptember