Szilárd bio-tüzelőanyagok minőségbiztosítása és előírásai magyar nyelven

A tűzifa minőségével kapcsolatban két magyar nyelvű szabvány jelent meg 2019. április 1-jével, az MSZ EN 15234-5:2012 és az MSZ EN ISO 17225-5:2014. A szabványokat a hatóságok, a kitermelést végzők, a kereskedő cégek, valamint a vevők figyelmébe ajánljuk.

A tűzifa iránti bizalomkeltés fontos tényezője a minőségbiztosítás. Ebben segít az MSZ EN 15234-5 Szilárd bio-tüzelőanyagok. A tüzelőanyag minőségbiztosítása. 5. rész: Tűzifa nem ipari használatra. E szabvány megfogalmazza a minőségi követelményeknek való megfelelésre vonatkozó eljárásokat. Lefedi a teljes nyersanyagellátási, termelési és szállítási láncot, a beszerzéstől a végfelhasználó felé történő szállításig. A minőségbiztosítási intézkedések akkor hatásosak, ha a rendszerek egyszerűen működtethetők és nem eredményeznek felesleges bürokráciát.

Az MSZ EN ISO 17225 szabványsorozat egyértelmű osztályozási elveket biztosít a különféle szilárd bio-tüzelőanyagokra (pl.: fapelletek, fabrikettek, faforgácsok stb.) vonatkozóan, eszközként szolgál a hatékony kereskedelemben, valamint a kommunikációban, emellett segíti a hatósági engedélyezési eljárásokat és a jelentéstételt is.

Az MSZ EN ISO 17225-5 Szilárd bio-tüzelőanyagok. Tüzelőanyag-előírások és -osztályok. 5. rész: A tűzifa osztályozása szabvány támogatja az osztályozott tűzifa használatát lakossági berendezésekben, kiskereskedelmi alkalmazásokban és középületekben. Az említett felhasználások esetében jobb minőségű tüzelőanyagra van szükség a berendezések kis mérete, a füstgáztisztítás hiánya, a szakképzetlen kezelők és a készülékek lakóövezeti elhelyezkedése miatt.

A szabvány meghatározza az osztályozott tűzifa minőségi osztályait és előírásait, a következő nyersanyagokból előállított tűzifákra vonatkozóan:

  • egész fák gyökerek nélkül;
  • fatörzs;
  • fakitermelési maradékok (sűrű ágak, fa teteje stb.);
  • kémiailag kezeletlen famaradékok.

A fentiekben meghatározott nyersanyagokból megfelelő minőségbiztosítás mellett előállított tűzifa használható kályhákban, kandallókban (MSZ EN 13229), tűzhelyekben (MSZ EN 12815), szobai fűtőberendezésekben (MSZ EN 13240), vegyestüzelésű szaunamelegítőkben (MSZ EN 15821), kazánrendszerekben (MSZ EN 303-5).

A szabványok alkalmazásához nélkülözhetetlenek az általuk meghivatkozott dokumentumok. Azok a termékszabványok, amelyek a szabványokban szerepelnek külön-külön megvásárolhatók. Emellett szükséges az MSZ EN ISO 17225-1-en alapuló és az azt támogató szabványok általános megértése.

A szabványok magyar nyelvű kiadásához az Agrárminisztérium pénzügyi és szakmai támogatással járult hozzá, a munkaanyagok véleményezésében az MSZT/MB 909 nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértői vettek részt.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével vagy az MSZT webáruházában.

Forrás: MSZ EN 15234-5:2012 és MSZ EN ISO 17225-5:2014

Szalay Anna
2019. május

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 909 Szilárd biomassza eredetű és újrahasznosítható energiahordozók követelményei és azok vizsgálata
CEN/TC 335 Solid biofuels

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!