Új jövő kialakítása az innovációmenedzsment-szabványokkal

Az innováció nem csupán néhány remek ötlet, hanem az értékteremtésről, illetve a szervezetek folyamatos alkalmazkodásáról és fejlődéséről szól. Az ISO-nál folyamatban van egy új nemzetközi szabványsorozat kidolgozása az innovációmenedzsment témakörében, amelynek harmadik tagja éppen a közelmúltban jelent meg.

Az innováció egyre fontosabb szerepet játszik a szervezet sikerében, mivel fokozza annak alkalmazkodóképességét egy változó világban. Az új és innovatív ötletek teret nyitnak a jobb munkamódszerek, valamint az új bevételnövelő és fenntarthatóságjavító megoldások számára. Az innováció szorosan kapcsolódik a szervezet rugalmasságához, mert segít abban, hogy megértsék a kihívást jelentő tényezőket és reagáljanak azokra, továbbá megragadják azokat a lehetőségeket, amelyek mind saját munkatársai, mind pedig a szervezettel kapcsolatban álló emberek kreativitásának hasznosítását eredményezhetik.

Végső soron a nagy ötletek és új találmányok kiindulópontja is gyakran a kis gondolatok és változások hosszú sora, amelyeket elfogadtak és eredményesen irányítottak. Ennek az irányításnak az egyik leghatékonyabb módja az innovációmenedzsment-rendszer bevezetése.

Az innovációmenedzsment-rendszer módszeres megközelítést kínál az innovációnak a szervezet minden rétegébe való integrálására annak érdekében, hogy a szervezet új megoldásokat, rendszereket, termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki és teremtsen. Az ilyen rendszerekre vonatkozó első nemzetközi szabványt júliusban tették közzé.

Az ISO 56002 Innovációmenedzsment. Innovációmenedzsment-rendszer. Útmutató az innovációmenedzsment minden szempontját lefedi, az ötlet első szikráinak keletkezésétől, egészen az újdonságok piacon való megjelenéséig. Tekintetbe veszi a szervezet működési környezetét, kultúráját, stratégiáját, folyamatait és a szervezetet érő hatásokat. Összekapcsol többféle tevékenységet, beleértve a termékek előállítását és a szolgáltatások nyújtását, az üzleti modelleket, a szervezeti innovációt stb., továbbá mérettől és típustól függetlenül minden szervezetre alkalmazható.

Alice de Casanove, a szabványt kidolgozó ISO műszaki bizottság elnöke szerint az ISO 56002 többféle módon segíti a szervezeteket üzleti lehetőségeik és teljesítményük növelésében:

„Minden olyan szervezetnek, amely saját kezébe kívánja venni a jövőjét, be kell építenie az innovációmenedzsment bizonyos szempontjait. Ez azt jelenti, hogy fejlődniük és alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy lépést tartsanak a piaci és társadalmi trendekkel”– mondja.

„A kihívás az, hogy meghatározzák, mi ad nekik versenyelőnyt, és teremt értéket a jövőre nézve, és emiatt milyen stratégiai intézkedéseket kell meghozniuk.”

Az ISO 56002 segíthet az innováció kultúrájának bevezetésében egy szervezetben, kihasználva a szervezet minden tagjának kreativitását és motivációját, és végső soron javítva a vállalaton belüli együttműködést, kommunikációt és teljesítményt.

Az ISO 56002 két újabb dokumentumot egészít ki a közelmúltban közzétett sorozatban, ezek a következők:

  • ISO 56003:2019 Innovációmenedzsment. Az innovációs partnerség eszközei és módszerei. Útmutató;
  • ISO/TR 56004:2019 Innovációmenedzsment-értékelés. Útmutató.

A sorozat kidolgozás alatt lévő további részei:

  • ISO/DIS 56000 Innovációmenedzsment. Alapok és szótár;
  • ISO/DIS 56005 Innovációmenedzsment. Eszközök és módszerek a szellemi tulajdon menedzseléséhez. Útmutató;
  • ISO/AWI 56006 Innovációmenedzsment. Stratégiai információszerzés-menedzsment. Útmutató;
  • ISO/AWI 56007 Innovációmenedzsment. Ötletmenedzsment.

A műszaki bizottság szorosan együttműködik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), a Szellemi Tulajdon Világszervezetével (WIPO), a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) és a Világbankkal is.

Az ISO 56002-et az ISO/TC 279 Innovációmenedzsment dolgozta ki, amelynek titkárságát az ISO francia tagtestülete, az AFNOR látja el.

A sorozat minden tagja megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2414.html

 

Szalay Anna

Czimer Gáborné

2019. augusztus

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 279 Innovációmenedzsment

CEN/TC 389  Innovációmenedzsment

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!