A klímaváltozás hatásának kezelése

 

Most, amikor a világ legnagyobb cégei az éghajlattal összefüggő kockázatoknak az üzleti működésükre gyakorolt hatását csaknem 1 trillió (1018) $-ra értékelik, a klímaváltozást nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mindehhez az üzleti tevékenységüknek is alkalmazkodnia kell, ebben van segítségükre a 2019-ben megjelent nemzetközi szabvány, az ISO 14090.

A szélsőséges időjárás, az emelkedő hőmérséklet és az üvegházhatású gázok kibocsátása mind olyan, a klímaváltozás következtében fellépő tényező, amely hatással van a szervezetek működésére. Ezek a tényezők azonban lehetőségeket is teremtenek. Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye (UNFCCC) nemrégen közzétett beszámolója szerint a világ legnagyobb cégeinek csoportja esetében (együttes értékük közel 17 trillió $) a klímaváltozás kockázatának becsült költsége majdnem 1 trillió $, ugyanakkor az üzleti lehetőségekből fakadó lehetséges nyereség ennek több mint a duplája. Ezért, ha van egy megfelelő helyi terv a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás céljából, az üzleti siker sem marad el.*

Az ISO 14090 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Alapelvek, követelmények és irányelvek ezen a területen az első az ISO-szabványok között. A szabvány célja, hogy segítse a szervezeteket a klímaváltozás hatásainak felmérésében és az alkalmazkodáshoz szükséges eredményes helyi tervek kidolgozásában. Segít abban, hogy a szervezetek azonosítsák és menedzseljék a kockázataikat, valamint megragadjanak minden lehetőséget, amit a klímaváltozás teremthet. Keretrendszerével lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy politikáik, stratégiáik, terveik és tevékenységeik megtervezésekor és megvalósításakor a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is átgondolják.

John Dora, a szabványt kidolgozó munkacsoport egyik vezetője szerint a klímaváltozás hatásainak, többek között a kiszámíthatatlan időjárásnak és a hőmérséklet-ingadozásoknak jelentős következménye (pl. infrastruktúrakárosodás, üzleti működés megszakadása) lehet arra a szervezetre, amely nem készült fel megfelelően.

Az új ISO-szabvány hasznos minden szervezet számára tekintet nélkül arra, hogy van e helyi alkalmazkodási terve. Bevezetése lehetővé teszi a szabványalkalmazók számára, hogy közvetlenül hozzájáruljanak az ENSZ klímaváltozásra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak (SDG 13) teljesítéséhez.

Az ISO 14090-et az ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás műszaki bizottság üvegházhatású gázokkal foglalkozó SC 7 albizottsága dolgozta ki, amelynek titkárságát jelenleg Kína (SAC) és Kanada (SCC) együttesen látja el.

A bizottság tevékenységi körébe tartozó, kidolgozás alatt álló szabványok a következők:

  • ISO 14091 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Sebezhetőség, hatások és kockázatfelmérés;
  • ISO 14092 GHG-menedzsment és az azzal kapcsolatos tevékenységek. Az alkalmazkodási terv követelménye és útmutatója szervezetek számára, beleértve az önkormányzatokat és a helyi közösségeket.

A szabvány és a szabványtervezetek megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

* UNFCCC news: Major Companies Face USD 1 Trillion in Climate Risks

Forrás: Az ISO honlapja

Czimer Gáborné
Szalay Anna

2019. július

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!