Beton tető- és idomcserepek

Rövid áttekintés

A beton tetőfedési célra való felhasználása az ókorig nyúlik vissza. Példaként lehet említeni a közel 2000 éves római Pantheont, amelyet i. e. 27-ben emeltetett Marcus Vipsanius Agrippa államférfi és hadvezér, valószínűleg a korabeli Róma isteneinek együttes tiszteletére. A nevezetes épület kupoláját is öntöttbeton-technológiával készítették.

A beton kötőanyaga a cement. A mai értelemben vett cement feltalálója J. Aspdin angol kőművesmester volt, aki 1824-ben szabadalmaztatta a portlandcementet.

A beton készítéséhez használnak még vizet, adalékanyagokat (természetes és/vagy mesterséges ásványi anyagokat), kiegészítő anyagokat (a betontulajdonságok alakítására) és festéket (a színezésre).

1844-ben Bajorországban Adolf Kroher elsőként állított elő fából készült sablonokkal beton tetőcserepet. Hazánkban 80 évvel később, 1920-ban a Michalik-féle betoncserépüzemben már öntöttvas présekkel és fémből készült különböző formájú cserépsablonokkal dolgoztak, igaz, akkor még kézi erővel.

140 évvel később a veszprémi házgyár egyik csarnokában megkezdte működését a Veszprém megyei Állami Építőipari Vállalat és az osztrák Bramac cég közös vállalata, majd közvetlenül ezután Dunakeszin a második betoncserépgyár 236 millió forintos beruházásának kivitelezése.

A technológia azóta is sokat fejlődött a termelékenység fokozása, a beton tetőcserepek tulajdonságainak, elsősorban szilárdságuk, ellenálló képességük növelése és a szép felületi kialakítás érdekében.

A beton tető- és idomcserepeket a cseréptest anyagában vagy csak azok felületét színezik. Az anyagában színezett betonfelületre kerül még egy védőréteg, amely további védelmet biztosít a mohásodás és a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásával szemben.

A termékek felületi színezése már több kihívást jelent. A nagyobb szemcseméretű, durvább felületű tetőcserép szilárdsága nagyobb a finomabb szemcseszerkezetűnél, amely viszont simább felületű és könnyebben lehet színezni. A technológiai újítás lényege, hogy egyesíti a nagyobb szemcseszerkezet miatti szilárdságot a finomabb szemcseszerkezet nyújtotta felületi simasággal. A nagyobb szemcseszerkezetű cseréptestre nagyjából egy milliméter vastagságban nagyon finom szemcseszerkezetű, színezett cementpépet visznek fel, még a cseréptest nyers állapotában. A két réteg kapcsolódik egymáshoz, majd teljesen egybekötnek. Ennek következtében főbb fizikai tulajdonságaik, hőtágulásuk és élettartamuk is azonossá válik. A létrejött kötés tovább növeli a tetőcserép szilárdságát.

Fedőréteget ebben az esetben is visznek a betoncserépre, amely nem csak a védelmet szolgálja, hanem megakadályozza, hogy a két réteg kötése következtében sókiválás jelenjen meg a tetőcserép felületén.

A beton tetőcserepek formagazdagsága is segíti népszerűségüket. A hullámos betoncserepek mellett nagy választékban megtalálhatók a hódfarkú és az egyenes vonalú, modern hornyolt cserepek vagy a kúpcserepek.

A legnagyobb gyártók a tetőcserepek mellé a tető elkészítéséhez szükséges számos kiegészítő terméket és tartozékot kínálnak. A rendszerben vásárolt tetőcserepek tökéletesen illeszkednek a hozzájuk tartozó idomcserepekhez, emiatt kisebb a beázás veszélye is.

A beton tető- és idomcserepek termékszabványa

Az MSZT 2019. július 1-jén tette közzé az EN 490:2011+A1:2017 Beton tető- és idomcserepek tetőfedésre és falburkolásra. Termékelőírások európai szabvány 2017. május 1-jén közzétett angol nyelvű változatának, az MSZ EN 490:2011+A1:2017-nek a magyar nyelvű változatát.

A szabvány előírásokat tartalmaz a magas tetők fedéséhez, valamint a beltéri és kültéri falburkolásra használt beton tető- és idomcserepekre.

A felület jellemzőiről az A melléklet ad tájékoztatást, a tető- és falszerkezetek teljesítményére vonatkozó információkat pedig a B melléklet tartalmazza. A C melléklet a tető-, illetve falszerkezethez vagy más szerkezeti elemekhez való rögzítés eszközeiről, a D melléklet pedig a különböző szállítmányokból, raktárból, rakatból való mintavétel eljárásairól, továbbá az üzemi gyártásellenőrzési célból vett minta eljárásáról tájékoztat.

A szabvány megadja a beton tető- és idomcserepek teljesítményállandósága értékelésének és ellenőrzésének eljárását, a típusvizsgálat és az üzemi gyártásellenőrzés keretében végzett vizsgálatokhoz a mintavételi tervet, valamint a termékek megnevezési rendszerét.

A szabvány az építési termékekről szóló 305/2011/EU rendelettel való kapcsolatát a ZA melléklet tartalmazza. A ZA melléklet egyes fejezetei leírják a beton tető- és idomcserepek alkalmazási területét és lényeges jellemzőit, a teljesítményállandóság értékelési és ellenőrzési eljárását (AVCP).  Példákat tartalmaznak a teljesítménynyilatkozatra, valamint a CE-jelölésre és annak adataira.

Szendy Csabáné

2019. július

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 111  Átfedéses elhelyezésű tetőfedő termékek

CEN/TC 128 Átfedéses elhelyezésű tetőfedő termékek és falburkoló termékek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!