„Tűzijáték” az MSZT-ben az ISO/TC 264 plenáris ülése Budapesten

Az ISO/TC 264 Tűzijátékok nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon, az MSZT székházában tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására szeptember 17. és 20. között.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet ISO/TC 264 műszaki bizottságának működési területe a tűzijátékok szabványosítása, ideértve a minőség-ellenőrzést, a terminológia kialakítását, a tűzijátékok osztályozását, a címkézését, a vizsgálati módszereket és az alapvető biztonsági követelményeket. Titkárságát a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala (SAC) látja el.

A bizottság évente tart plenáris ülést. A 2018. évi ülést is Izraelben tartották, és idén a TÜV Rheinland Intercert Kft. támogatásának köszönhetően erre Budapesten került sor. Az eseményen 22 nemzetközileg elismert szakember vett részt, 1-1 Németországból, Hongkongból, Finnországból, Izraelből, 2-2 Magyarországról, Franciaországból, valamint 14-en Kínából.

Szeptember 17-én az ISO/TC 264/WG 4 Vizsgálati módszerek munkacsoport ülésezett.

Szeptember 18-án az ISO/TC 264/WG 5 Pirotechnikai eszközök munkacsoport ülésezett.

Szeptember 19-én a bizottság szünnapot tartott.

Szeptember 20-án került sor a plenáris ülésre.

Az üléseken a készülő, a tűzijátékok vizsgálati módszereire vonatkozó ISO/CD 22863 szabványsorozatot tekintették át (WG 4), majd a Pirotechnikai eszközök. Általános útmutató című műszaki előírásról készült előrehaladási jelentést vitatták meg (WG 5). A plenáris ülésen a TC 264 titkársága tartott beszámolót, majd a munkacsoportok jelentései következtek. Elfogadták a jövő évi üzleti tervet. A 2020. évi ülésre Finnország meghívására, Helsinkiben kerül sor.

A bizottság tagjai az MSZT-székház előtt

 

Kosák Gábor 
2019. október

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 723 Robbanóanyagok, pirotechnikai termékek, polgári felhasználású fegyverek, lőszerek és lőporok

ISO/TC 264 Tűzijátékok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!