Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

 

A CEN a közelmúltban közzétette Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat.

A nyomástartó berendezések biztonsági szempontjaira összpontosítva részletes, egyértelmű ajánlásokat fogalmaz meg az új szabványkidolgozási témajavaslatok kiválasztásának kritériumairól, valamint a szabványok előkészítésének, kidolgozásának vagy korszerűsítésének hatékony és eredményes eljárásaira.

Az új útmutató szerint kidolgozott szabványok hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez és a hulladékok mennyiségének csökkentéséhez. Lehetővé teszik továbbá a gyártók és a beszállítók számára, hogy Európa-szerte és a világon mindenhol piacra vigyék és értékesítsék berendezéseiket a vevőknek.

Az útmutató alkalmazási területe szerint a nyomástartó berendezések a termékek széles választékát ölelik fel az olyan fogyasztói termékektől, mint a kukták és hordozható tűzoltó készülékek, egészen az energiaszektor, az élelmiszeripari, vegyipari, gyógyszeripari, olaj- és gázipari ágazatok számára készülő olyan nagyipari alkalmazásokig, mint például a reaktorok, kolonnák, kazánok, gőzfejlesztők, hőcserélők, ipari csővezetékek és biztonsági berendezések.

A nyomás veszélyeivel és kockázati tényezőivel a nyomástartó berendezésekről szóló 2014/68/EU irányelv foglalkozik. Az irányelv meghatározza azokat az alapvető biztonsági követelményeket, amelyeknek az összes nyomástartó berendezésnek meg kell felelnie.

Ennek az irányelvnek az alapján azzal a céllal dolgoztak ki európai szabványokat, hogy olyan eszközökkel és útmutatókkal lássák el a gyártókat és a beszállítókat, amelyek biztosítják, hogy a berendezéseik megfeleljenek az alapvető követelményeknek.

Ha egy ilyen európai szabványt az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journalban) meghivatkoznak, és legalább egy tagállamban nemzeti szabványként bevezetnek, akkor bármely olyan vállalat vagy szervezet, amely ezt a (harmonizált) szabványt alkalmazza, hasznot húzhat az EU-irányelv által megállapított alapvető biztonsági követelményeknek való „megfelelőség vélelmezéséből”.

Ebben az összefüggésben a 17. útmutató fontos szerepet játszik, mivel a helyesen megfogalmazott európai szabványok elsősegítik az alkalmazásokat és a nyomástartó berendezések azonos szintű biztonságát Európában. A CEN Guide 17:2019-et a CEN/PE/AN dolgozta ki.

Ez az útmutató hasznos tanácsokkal és ajánlásokkal segíti a szakértőket az európai szabványok elkészítésében. Továbbá az EN-szabványoknak az európai országokon túlmutató hatása is van: e szabványok közül sokat, beleértve azokat, amelyeket nemzetközi szabványként (EN ISO) fogadtak el, más országokban is alkalmaznak világszerte, amely az útmutató jelentőségét tovább növeli, mivel egyértelmű szabályokat állapít meg, amelyeknek széles körű globális visszhangja lehet.

Az útmutató a nyomástartó berendezésekre vonatkozó szabványok magyar változatának elkészítését, a szabványok értelemzését és alkalmazását is elősegíti, ezért a hazai szakemberek figyelmébe is ajánljuk.

Forrás: A CEN honlapja

Szabó József
Hullár Ferenc

2019. július

Kapcsolat

Szabó József

Kapcsolódó bizottságok

CEN/PE/AN Nyomástartó berendezések

MSZT/MCS 318  Kazánok és nyomástartó edények

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!