Átfogó európai szabványsorozat jelent meg a földművek készítésére

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részét, amely teljes mértékben átfogja a földművek építése során érvényes követelményeket, az anyagok ellenőrzésétől kezdve, a kivitelezési eljárásokon keresztül a minőség-ellenőrzésig, illetve kitér a speciális alkalmazások területére is.

A CEN/TC 396 Földmunkák európai műszaki bizottság azzal a céllal alakult meg, hogy egységes formában, egy szabványsorozat keretében adja meg a földművek és vízművi, vasúti stb. töltések építésére vonatkozó terminológiát, a talajok – beleértve a kötőanyaggal vagy mésszel javított talajokat is – és kövek laboratóriumi és helyszíni vizsgálati módszereit és osztályozását, a meglévő talaj kifejthetőségét, a földmunkák tervezését, valamint a minőség-ellenőrzést. Ennek megfelelően a műszaki bizottság azt az utat választotta, hogy nem egyenként jelenteti meg a területtel foglalkozó szabványokat, hanem egy időpontban vezeti be a szabványsorozat 1–5. részét, amelyek sorra veszik a földmunkák építésének szakaszait, valamint a 6. részét, amely speciálisan a területátcsapoló földmunkákkal foglalkozik.

Az MSZT az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részeit 2019. május 1-jén vezette be magyar nemzeti szabványként:

  • MSZ EN 16907-1    Földművek. 1. rész: Alapelvek és általános szabályok
  • MSZ EN 16907-2    Földművek. 2. rész: Az anyagok osztályozása
  • MSZ EN 16907-3    Földművek. 3. rész: Kivitelezési eljárások
  • MSZ EN 16907-4    Földművek. 4. rész: A talaj kezelése mésszel és/vagy hidraulikus kötőanyagokkal
  • MSZ EN 16907-5    Földművek. 5. rész: Minőség-ellenőrzés
  • MSZ EN 16907-6    Földművek. 6. rész: Területátcsapoló földmunkák kikotrott víz alatti töltőanyaggal

Az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat minden olyan esetben érvényes, ahol megváltoztatják a talaj felületének geometriáját építés-kivitelezés részeként, vagy egyéb indokok mentén, ezek előfordulhatnak infrastrukturális jellegű, vízépítési vagy magasépítési beruházások esetén, de nem teherhordó célra is készülhetnek földmunkák, például bányák és kőfejtők feltöltésekor, illetve egyéb takarási vagy hanggátlási céllal. A szabvány meghatározza, hogy különböző funkciók esetén milyen feladatrészeket kell elkészíteni, illetve mely speciális követelmények érvényesek.

A szabványsorozat figyelembe veszi más szakterületek szabványait és az abban található szakkifejezéseket és jelöléseket, különösképpen az MSZT/MB 126 Különleges alapozások műszaki bizottság esetén, de nagy mértékben kapcsolódik az MSZT/MB 339 Vízgazdálkodás műszaki bizottság tevékenységi területéhez is. Azonban a terület nem kapcsolódik egy műszaki bizottsághoz sem, így a magyar nyelvű változat elkészítését nem kezdeményezte egyetlen érdekelt szervezet sem.

Az MSZT keresi azokat a szervezeteket, amelyek érdekeltek a területen és fontosnak érzik egy műszaki bizottság megalakítását, továbbá a szakmai munkájukkal és finanszírozói háttérrel is támogatják a szabványsorozat magyar nyelvű változatának elkészítését. Érdeklődés esetén, illetve további információkért keressen az alábbi elérhetőségen: cs.bernath@mszt.hu

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Bernáth Csaba
2019. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 396 Earthworks

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!