Megkezdődött a méhészeti termékek nemzetközi szabványosítása

Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, és több mint 1,2 millió a méhcsaládok száma. Hazánk, Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőrök vagyunk, így e terület szabványosítása kiemelten fontos számunkra.

Az ISO/TC 34/SC 19 Méhészeti termékek WG 1 Méz nevű munkacsoport alakuló ülését nagy érdeklődés mellett, 2019. június 26-án a francia titkárság vezetésével tartotta meg Párizsban, amelyen magyar szakértő is részt vett. Ezt követően került sor az SC 19 második, kétnapos ülésére, amelyen kijelölték a nemzetközi szabványosítás főbb területeit.

A WG 1 munkacsoport tagsága folyamatosan növekszik, az elmúlt rövid időszakban a titkárságon és hazánkon kívül már a következő országok is jelezték a részvételüket: Argentína, Belgium, Brazília, Kína, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Srí Lanka, Svédország, Szlovénia, Svájc, Törökország és Új-Zéland.

A 2018 májusában megalakult SC 19 albizottságban a fenti országokon kívül aktív tagként (P-tagként) a következő országok vesznek részt: Egyiptom, Ghána, India, Namíbia, Nigéria, Szenegál, Thaiföld és Ukrajna. További 10 ország pedig megfigyelői státuszban kívánja nyomon követni a nemzetközi szabványosítási folyamatokat.

Az üléseken jelen lévő szakértők egyetértettek abban, hogy először a különféle mézek termékelőírásait fogják kidolgozni oly módon, hogy minimális követelményként a CODEX STANDARD FOR HONEY című, CODEX STAN 12-1981 előírást veszik alapul. Ezt követően a termékelőírásoknak megfelelő vizsgálati szabványok kidolgozásával tervezik folytatni a munkát, beleértve a következő témákat:

  • az állatgyógyszer-maradékok meghatározása mézben LC-MS/MS-sel;
  • a hidroxi-metil-furfurol-tartalom (HMF-tartalom) meghatározása;
  • az új neonikotinoid-peszticid szermaradékok meghatározása mézben folyadékkromatográfiával és tandem-tömegspektrometriával (LC-MS/MS).

Az albizottságban az elmúlt időszakban kínai projektvezetéssel a következő új három témajavaslat kidolgozása kezdődött meg:

  • ISO/NP 24364 Management standard for royal jelly production (amely az ISO 12824:2016 Royal jelly. Specifications 35 oldalas szabványt hivatkozza meg);
  • ISO/NP 24381 Bee propolis. Specifications;
  • ISO/NP 24382 Bee pollen. Specifications.

Várjuk azoknak a szakértőknek a jelentkezését, akik az MSZT/MB 603 műszaki bizottság szakértőivel együtt, az angol nyelvű szabványdokumentumok kidolgozásában és véleményezésében részt kívánnak venni.

Kurucz Csilla
2019. augusztus

Kapcsolat

Kurucz Csilla​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

ISO/TC 34/SC 19 Méhészeti termékek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!