Biztonságosan a gördeszkapályán

Megjelent az MSZ EN 14974:2019 Gördeszkapályák. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek hivatkozási számú és című, angol nyelvű szabvány.

A szabványt a CEN/TC 136 Sport-, játszótéri és egyéb szabadidős létesítmények és eszközök műszaki bizottság dolgozta ki, melynek titkárságát a Német Szabványügyi Intézet (DIN) látja el.

A 2000-es évektől kezdve a gördeszkák és más görgős sporteszközök (pl. görkorcsolya, roller) vagy BMX-kerékpárok nagyon népszerűek lettek, így a gyártók részéről növekvő igény mutatkozott e terület szabványosítása iránt, az eszközök biztonságosabb használata érdekében.

Az MSZ EN 14974 kizárólag a nyilvános gördeszkapályákra vonatkozik, amelyeken gördeszkákat, más görgős sporteszközöket vagy BMX-kerékpárokat használhatnak. A szabvány a biztonsági és a vizsgálati követelményeket, valamint a gyártó által nyújtott információkat határozza meg a szabványalkalmazók számára. A gördeszkapályák használata magában rejti a sportsérülések veszélyét, azonban a sporteszközök rendeltetésszerű használata, illetve a megfelelő védőfelszerelések viselése jelentősen csökkentheti a balesetek kockázatát.

A fogalommeghatározásokat követően, a szabvány részletezi a pálya építésekor felhasznált anyagokkal (pl. fa, fém, beton, aszfalt) szemben támasztott követelményeket. A tervezésre, a különböző szerkezeti elemek kialakítására, a terhelésre, a vízelvezetésre, a korlátokra vonatkozó követelmények képezik a szabvány fő részét, melyeket számos ábra illusztrál. Ezt követően a pályákra vonatkozó különleges követelményeket tárgyalja a szabvány, például az ugratók, illetve a medence kialakításának módjait. Az utolsó fejezetek az ellenőrzéssel, a jelöléssel, a gyártó által nyújtott információkkal és a pályák összeállításával, valamint azok vizsgálatával és fenntartásával foglalkoznak.

Az előző kiadáshoz (MSZ EN 14974:2006+A1:2010) képest ez az új kiadás felülvizsgált követelményeket és vizsgálati módszereket tartalmaz, ugyanakkor szerkesztési jellegű változtatások is helyet kaptak a dokumentumban. A szabvány korszerűsítésének célja, hogy megkönnyítse a pálya elemeinek és felületének vizsgálatát. A szabvány mind a beltéri, mind a kültéri pályákra alkalmazható.

Az angol nyelvű szabvány hivatalos magyar nyelvű változatának támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat a g.csik@mszt.hu e-mail-címen.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

 

Zajdon Anna

2019. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

CEN/TC 136 Sport-, játszótéri és egyéb szabadidős létesítmények és eszközök

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!