Útmutató a szervezet tartós sikerének eléréséhez

– Magyar nyelven az  MSZ EN ISO 9004:2018 –

 

A szervezet sikereit befolyásoló tényezők folyamatosan alakulnak, fejlődnek, növekednek vagy csökkennek az évek során, és a változásokhoz való alkalmazkodás fontos a tartós sikerhez. Ilyen tényezők a társadalmi felelősségvállalás, a környezeti és a kulturális tényezők, valamint a korábban is ismert hatékonyság, minőség és gyorsaság.

Míg az ISO 9001:2015 a szervezet termékeibe és szolgáltatásaiba vetett bizalomra helyezi a hangsúlyt, addig az MSZT által 2019. szeptember 1-jén magyarul is megjelentetett MSZ EN ISO 9004:2018 annak a bizalomnak a megteremtésére összpontosít, hogy a szervezet képes tartós sikert elérni. Ez a dokumentum a szervezet általános teljesítményének módszeres fejlesztésével foglalkozik. Magában foglalja az eredményes és hatékony irányítási rendszer megtervezését, bevezetését, elemzését, értékelését és fejlesztését.

Az MSZ EN ISO 9004:2018 Minőségirányítás. A szervezet minősége. Útmutató a tartós siker eléréséhez legfontosabb változásai az előző kiadáshoz képest a következők:

  • összehangolás az ISO 9000:2015 és az ISO 9001:2015 fogalmaival és terminológiájával;
  • a „szervezet minősége"* fogalom középpontba helyezése;
  • a „szervezet identitása"** fogalom középpontba helyezése.

A tartós siker elérésének képességét növelik minden szinten az olyan vezetők, akik ismerik és megértik a szervezet fejlődő környezetét. A fejlesztés és az innováció szintén támogatja a tartós sikert:

  • a felső vezetőségnek célszerű stratégiai döntéseket meghoznia a versenyképességi tényezőkkel (pl. termékek és szolgáltatások, munkatársak, hely, árképzés stb.) kapcsolatban. A versenyképességi tényezők kezelése során megfontolandó intézkedésekre az 1. táblázat ad példákat.
  • a fejlesztés a teljesítmény javítását célzó tevékenység, amely kapcsolódhat termékhez, szolgáltatáshoz, vagy folyamathoz. Pl. a folyamatok fejlesztése a hatékonyság növeléséhez is vezethet, olyan előnyöket eredményezve, mint a költség-, idő- és energiamegtakarítás, valamint a kevesebb hulladék.

Bár az ISO 9004 nem kifejezetten tanúsítási célra készült, tartalmaz egy továbbfejlesztett önértékelési eszközt, amely segít a szervezeteknek felmérni a rendszer egyes alkotóelemeinek érettségi szintjét, valamint azonosítani és rangsorolni a lehetséges fejlesztési területeket.

Az MSZ EN ISO 9004:2018 alkalmazható bármilyen szervezetre, tekintet nélkül annak méretére, típusára és tevékenységi körére.

A cikkben említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Az MSZ EN ISO 9004:2018 szabványt az MSZT 2019. évi novemberi képzésén részt vevők 10 % kedvezménnyel vásárolhatják meg.

 

* A szervezet minősége arról szól, hogy a szervezet saját jellemzői milyen mértékben teljesítik vevői és más érdekelt felei szükségleteit és elvárásait a tartós siker elérése érdekében.

** A szervezet identitását jellemzői határozzák meg küldetése, jövőképe, értékei és kultúrája alapján.

Czimer Gáborné

2019. szeptember

Kapcsolat

Czimer Gáborné

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

ISO/TC 176/SC 2 Minőségirányítási rendszerek és minőségbiztosítás

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!