Sportlétesítmények világítása

11 év után idén július elsején megjelent az MSZ EN 12193 Fény és világítás. Sportlétesítmények világítása szabvány új kiadása. Ehhez kapcsolódva a CIE, a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság is kiadta a CIE 083:2019 útmutatót a sportesemények megvilágításához színes televíziós és filmrendszerekhez.

Az angol nyelvű MSZ EN 12193:2019 Fény és világítás. Sportlétesítmények világítása című szabvány tárgya a játékosok, sportolók, játékvezetők, nézők és a CTV-adások számára jó vizuális feltételek biztosítása. A szabvány ajánlásokat ad és meghatározza a jó minőségű világítás követelményeit a következőket figyelembe véve:

  • a sportesemények során használt vizuális információk észlelésének optimalizálása;
  • a látási teljesítmény szintjének fenntartása;
  • az elfogadható vizuális komfort biztosítása;
  • a zavaró fény korlátozása.

Ez a szabvány az Európában leginkább elterjedtebb beltéri és kültéri sportesemények megvilágítását határozza meg. A szabvány csak a mesterséges megvilágítást veszi figyelembe. Megvilágítási értékeket ad meg a világítóberendezések tervezéséhez és vezérléséhez, a megvilágításhoz, a megvilágítás egyenletességéhez, a káprázás korlátozására és a fényforrások színvisszaadási képességére. A követelmények minimumkövetelmények. A dokumentum módszereket ajánl ezeknek az értékeknek a mérésére. A káprázás korlátozása érdekében példákat mutat és korlátokat javasol a lámpatestek elhelyezkedésére.

A CIE 083:2019-ről

A CIE Nemzetközi Világítástechnikai Bizottságot (International Commission on Illumination, illetve francia neve, amelyből a CIE betűszó származik, Commission Internationale de l´Eclairage) 1913-ban alapították azzal a céllal, hogy elősegítse a fényhez, világításhoz, színekhez, látáshoz és az ezekhez kapcsolódó, úgy tudományos, mint művészeti vonatkozású információk nemzetközi szintű cseréjét. Nonprofit szervezet, mely önkéntes alapon segíti a tagországokat. Magyarország – egy hosszabb szünettől eltekintve – az alapítás óta tagja a szervezetnek. A CIE az évek során 200 műszaki jelentést és mintegy 15 szabványt adott ki a fény- és a színmérés, valamint az alkalmazás minden területéről. Ezek képezik ma a nemzetközi méréstechnikai, tervezési és szabványosítási gyakorlat alapjait. E szabványokból többet átvett az ISO, az IEC és a CEN is. A CIE magyar tagszervezete a CIE Magyar Nemzeti Bizottság, amely a Világítástechnikai Társaságon belül működik.

A CIE az EN 12193 új kiadásával összhangban megjelentette a CIE 083:2019 Útmutató a sportesemények megvilágításához színes televíziós és filmrendszerekhez című műszaki jelentést. A műszaki jelentés összefoglalja a televíziós és filmtechnikákat, áttekintve azok hatását a világítási igény meghatározása során. Részletes iránymutatást nyújtanak a színes televízió és a színes film közvetítése által igényelt minőségi szempontokról, ideértve a vertikális megvilágítást, a horizontális megvilágítás egyenletességét, a villogást, a színhőmérsékletet és a világítás színvisszaadását, valamint a környező nézőterületek megvilágítási követelményeit. A műszaki jelentés a CIE webáruházában megvásárolható.

A cikkben említett MSZ-szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

 

Kosák Gábor

2019. október