A fitneszközpontok szabványa

10 szabványügyi testület és számos ország szakértője 6 éven át dolgozott azon, hogy elkészítse az MSZ EN 17229:2019 Fitneszközpontok. A központ kényelmi és üzemeltetési követelményei. Üzemeltetési és vezetési követelmények hivatkozási számú és című szabvány forrásdokumentumát képező EN 17229:2019-et. A kidolgozásban részt vevő szakemberek meghatározták az Európában található fitneszközpontokkal szemben támasztott kritériumokat és minimumkövetelményeket, melyek magukban foglalják a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó üzemeltetési és vezetési eljárásokat, valamint a felszerelések és a kapcsolódó eszközök kiválasztására és elhelyezésére vonatkozó követelményeket.

Az EN 17229:2019 kitér az egészségügyi és biztonsági, valamint egyéb működési szempontokra, ideértve az ügyfélkapcsolatot és a tagsági szerződéseket. Kiemeli a fitneszágazat szerepét az egészségjavító testmozgás és az antidopping előmozdítása terén.

A fitnesz több mint 62 000 000 aktív gyakorlójával Európa legnépszerűbb sportja. Ez a szám évente körülbelül 4%-kal emelkedik. A több mint 60 000 fitneszközpont feladata biztonságos helyet biztosítani a sportolni vágyók számára. Ennek érdekében körülbelül 6 évvel ezelőtt vették tervbe az olyan szabványok kidolgozását, amelyek a már bevált gyakorlatok alapján meghatározzák azokat a követelményeket, amelyek elősegítik a fitneszközpontok működését.

A szabvány kidolgozásakor közös cél volt a testmozgás biztonságos és ellenőrzött környezetének és körülményeinek megteremtése, melynek három fő elve a következő:

  • megalapozott iránymutatások a fitneszközpontok biztonságos irányítására és üzemeltetésére, valamint az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásra;
  • alapvető iránymutatások az iparág számára, a digitalizálás jelentette kihívásokra;
  • harmonizált szabályok referenciákkal és tanácsokkal egy olyan iparág számára, ahol a szolgáltatásokat egyre inkább a „nemzetek feletti szolgáltatók nyújtják”.

Cliff Collins, a EuropeActive – az európai egészség- és fitnesz-szektor egészét képviselő nonprofit szervezet – igazgatója elmondta, hogy ezt az új szabványt az egész európai fitneszágazatban népszerűsítik mint egy olyan módszert, amellyel javítható az üzleti tevékenység. Ezzel kapcsolatban a fitneszközpontok számára a jövőben kidolgoznak egy oktatási programot, amellyel segíthetik az üzemeltetőket, hogy azok megfelelhessenek a szabványok szerinti előírásoknak. A EuropeActive által javasolt rendszer alapja egy benchmarking-szolgáltatás, amely a megnövekedett „vevői” tapasztalatokban tükröződik, mely végül az EN 17229 szabvány szerinti auditáláshoz és tanúsításhoz vezethet.

E területen jelenleg két szabvány van kidolgozás alatt.

Az angol nyelvű szabvány hivatalos magyar nyelvű változatának támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat a g.csik@mszt.hu e-mail-címen.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

 

Forrás: a CEN honlapja

 

Csík Gabriella

2019. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

CEN/TC 136/WG 2 Fitneszközpontok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!