Befejeződött az MSZ 12172 Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein című szabvány szakmai egyeztetése

Az MSZT 2019. április 9-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, valamint az MSZT/MCS 601 Növényi szaporítóanyagok munkacsoport szakértőinek aktív közreműködésével befejezte az MSZ 12172 nemzeti szabvány szakmai egyeztetését.

A készülő szabvány munkaanyagát a Díszkertészek Szövetsége készítette, amely az előző kiadáshoz képest jelentős mértékben módosult. Például a 3. Szakkifejezések és meghatározásuk című fejezet szakkifejezései megháromszorozódtak, ugyanakkor a szabvány műszaki tartalma új fejezetekkel bővült, úgymint az ültetés előkészítése, ültetés, utómunkák. A szabvány további 9 új, tájékoztató jellegű ábrával is kiegészült. A változtatásokat a jelen lévő – több szakterületet képviselő – szakemberek konszenzussal fogadták el. Az utolsó egyeztetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara meghívására, tárgyalótermükben folytattuk le. Ekkor a résztvevők kezdeményezték és egyhangúlag elfogadták az MSZ 12170:1997 Díszfaiskolai termékek követelményei című nemzeti szabvány mielőbbi korszerűsítését is, amelyet szakmai indokok tesznek szükségessé.

Az MSZ 12172 korszerűsített kiadása várhatóan 2019. október 1-jén jelenik meg, amely helyettesíteni fogja a korábbi 1998-as kiadást. További információt a bizottság titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphat.

Kurucz Csilla
2019. május

Kapcsolat

Kurucz Csilla​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 601 Növényi szaporítóanyagok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!