Fiatalokat támogató mentorprogram

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) a fiatal szakemberek IEC-n belüli szabványosítási tevékenységbe való bekapcsolódását elősegítendő, létrehozta saját mentorprogramját, az IEC Young Professionals programot (rövidítve YP). Az YP programot a világ új generációs elektrotechnikai szakembereinek és vezetőinek szánták. A program egyéves műhelymunkát, felkészítést foglal magában. A program haszna a résztvevők és munkáltatóik számára:

–     bevezetés a nemzetközi szabványosítás világába, valamint részvételi lehetőség a globális szabványosítás és megfelelőségértékelés jövőjének formálására, az IEC munkájának jobb megértése;

–     a személyi, szakmai kapcsolati háló bővítése, a világ minden tájáról származó fiatalok bevonása a nemzetközi szabványosításba;

–     az új technológiák jövőbeli átvételének biztosítása, melynek köszönhetően egy lépéssel szakterületük technológiai élvonala előtt járhatnak, megelőzve a programban részt nem vevő versenytársakat.

Kiknek szól a program?

A program a húszas-harmincas éveik közepén járó, az elektrotechnika, elektronika területén tevékenykedő fiatal vezetők, mérnökök, technikusok számára alakult, akik már rendelkeznek ismeretekkel a szabványokról, vannak tapasztalataik a szabványok alkalmazásával kapcsolatban. A még tanulmányaikat végző fiatalok nem léphetnek be a programba, számukra az Academia nevű IEC-szekció érhető el, amely IEC-előadások sorozatát kínálja és hozzáférést biztosít az IEC munkadokumentumaihoz az Academia tagjai számára.

Mikor kezdődik?

Az YP a résztvevők számára egyéves képzést jelent. A fiatal szakemberek programja az évente megrendezett IEC-közgyűlésén tartott workshoppal kezdődik. A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy a más programba jelentkezettekkel, IEC-tisztviselőkkel és az IEC-ben szakmai munkát végző műszaki szakértőkkel találkozzanak a világ minden tájáról. Megfigyelőként részt vesznek az IEC döntéshozó ülésein, nyitó- és záróeseményeken, több protokolláris rendezvényen, az általuk kiválasztott műszaki bizottsági ülésen.

Az évente megrendezett IEC-közgyűlés, az egész világból összesereglett több mint 1000 résztvevővel, egyfajta fórum az IEC-menedzsment és az IEC műszaki bizottságok közötti kapcsolatok számára, lehetőség az IEC műszaki bizottságok plenáris üléseinek megtartására. A 2017. évi közgyűlést Vlagyivosztokban, a 2018. évit Dél-Koreában Busan városában tartották. A 2019. évi közgyűlésre Kínában, Sanghajban kerül sor október 21. és 25. között.

 

A továbbiakban…

Az év folyamán az YP program résztvevői felkérést kapnak arra, hogy megosszák gondolataikat az IEC-vel, azokról az IEC-alkalmazásokról és -szolgáltatásokról, amelyek segítségével jobban részt tudnak venni az IEC munkájában. A résztvevők kapcsolatot tarthatnak az IEC-vel és társaikkal a saját fórumukon keresztül. Javaslatokat tehetnek arról, hogy a program miként ösztönözheti a fiatalabb generáció bevonását az IEC munkájába.

Hogyan lehet belépni a programba?

Az IEC nemzeti bizottságok két fiatal szakembert jelölhetnek országukból, a programban való részvételre. Magyarországon a Magyar Szabványügyi Testületnél lehet jelentkezni. A jelentkezési határidő az IEC felé július 31., azonban túljelentkezés esetén nemzeti szinten kell kiválasztást tartani, ezért kérjük, jelentkezésüket július 15-ig tegyék meg.

A mentorprogram honlapja: www.iec.ch/youngprofessionals.

A háromnapos program tervezett eseményei az alábbi linken letölthetők: https://www.iec.ch/members_experts/ypp/workshop/agenda.htm

Amennyiben érdeklődnek az YP program iránt, vegyék fel a kapcsolatot Kosák Gábor szabványosító menedzserrel, aki elküldi a jelentkezési lapot az IEC-nek. A nemzeti bizottság által jóváhagyott és kitöltött jelentkezési lapot, valamint egy jó minőségű fényképet kell továbbküldeni. Az IEC háromnapi ellátást és szállást biztosít, azonban a jelölteknek az utazási költségeket maguknak kell állniuk, az MSZT-nek nem áll módjában anyagi támogatást nyújtani.

A Young Professionals program mottója: Go ahead. Get ahead – Kezdj bele! Lépj előre!

Forrás: Az IEC honlapja

Kosák Gábor, az MSZT/NB 1 Magyar Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság titkára

2019. június

Kapcsolat

Kosák Gábor

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!