Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén közzétette a mechanikailag egymáshoz reteszelt érintkezőjű elektromechanikus elemi relék biztonsági követelményeire vonatkozó MSZ EN 61810-3:2015 szabvány magyar nyelvű változatát a MAVIR Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottságának égisze alatt.

Az MSZ EN 61810-3:2015 Elektromechanikus elemi relék. 3. rész: Relék mechanikailag egymáshoz reteszelt érintkezőkkel (IEC 61810-3:2015) szabvány nemzetközi forrását az európai szabványosító szervezet (CENELEC) módosítások nélkül vette át és nyilvánította EN-szabvánnyá. Ez a szabvány az MSZ EN 61810 Elektromechanikus elemi relék szabványsorozat legújabb tagja. A sorozat alapszabványa az MSZ EN 61810-1:2015 az elektromechanikus elemi relék általános és biztonsági követelményeit írja elő, az MSZ EN 61810-2:2018 követelményeket és vizsgálatokat ad a relék megbízhatóságának értékelésével kapcsolatban, az MSZ EN 61810-7:2006 pedig a vizsgálati és mérési eljárásokat tartalmazza.

Szokatlan, hogy a sorozat részei nem sorrendben jelennek meg, ez a szabványsorozat kiadása közben bekövetkezett szemléletváltás következménye. Eredetileg az IEC 61810 szabványait úgy tervezték kiadni, hogy minden egyes rész egy bizonyos fajta, minden elektromechanikus relére vonatkozó követelményt meghatározzon (megbízhatóság, szigeteléskoordináció stb.). A szabványsorozatot 7 részre tervezték, és a részeket fontossági sorrendben adták ki. Még a sorozat kiadásának befejezése előtt a szemléletváltás következtében az összes rész kiadására nem került sor. A megváltozott koncepció értelmében az általános követelményeket az IEC 61810-1-be vonták össze, és megkezdték az különféle elektromechanikus relékre vonatkozó szabványlapok kiadását. Ezek a szabványok az alkalmazási területükben megadott relétípusokra az IEC 61810-1-et kiegészítő követelményeket tartalmazzák. Ezeknek első tagja az IEC 61810-3.

A bevezetésben említett szabvány a sorozat új tagja, azonban nem is olyan új. A mechanikailag egymáshoz reteszelt érintkezőjű relékre már régóta létezett európai szabvány, az EN 50205. Ennek 2002-es kiadását vette át a jelen szabvány alapjául szolgáló IEC 61810-3, lényegében változtatások nélkül, csak szerkesztési változtatásokkal és a hivatkozások frissítésével. Az európai elektrotechnikai szabványosítás általában a nemzetközi szabványokat veszi át, azonban a 3. rész kiadása szép példa arra, amikor európai szabványból nemzetközi szabvány lesz.

Az EN 61810 e része az olyan elemi relékre vonatkozik, amelyekben speciális tervezést és konstrukciós megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a bekapcsoló érintkezők (munkaérintkezők) ne kerülhessenek a kikapcsoló érintkezőkkel (nyugalmi érintkezőkkel) azonos állapotba. Ezt kényszerkapcsolatban lévő, más elnevezéssel mechanikailag egymáshoz reteszelt érintkezőkkel érik el. Ezeket a reléket önellenőrző vezérlőrendszerekben, például a biztonsággal összefüggő vezérlőrendszerekben lehet alkalmazni. Az ebben a szabványban szereplő követelményeket kiegészítésként kell alkalmazni az IEC 61810-1 általános követelményeihez.

E szabvány nem vonatkozik olyan elektromechanikus vezérlőköri készülékekre, amelyeket az IEC 60947-5-1 ismertet, és nem vonatkozik olyan érintkezőkre sem, amelyek nincsenek mechanikai kapcsolatban egymással. A megbízhatósági adatok értelmezéséhez az MSZ EN 61810-2-1:2018 tartalmaz iránymutatást.

A szabvány megadja a funkcionális követelményeket (mechanikailag egymáshoz reteszelt működés, mechanikai és villamos tartósság, működési feltételek, jellemző értékek és jelölés), valamint az igazoló ellenőrzési eljárásokat és típusvizsgálatokat.

 

Kosák Gábor 
2019. november

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 808 Erősáramú relék

IEC/TC 94 Kapcsolórelék

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!