Kmethy Győző úr kitüntetése

A Magyar Szabványügyi Testület plakettet adományozott Kmethy Győző úrnak a magyar szabványosítás terén végzett munkája elismeréseként nyugalomba vonulása alkalmából.

Kmethy Győző életrajza

Kmethy Győző a GNARUS MÉRNÖKIRODA Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Okleveles villamosmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után 1976-tól 1995-ig különféle villamos fogyasztásmérő eszközök fejlesztésével, rendszertervezéssel, nemzetközi ipari kapcsolattartással foglalkozott a Ganz Mérőgyárban. 1995-től a francia Schlumberger cégnél folytatja pályafutását. 2001-ben megalapítja a GNARUS MÉRNÖKIRODA Szolgáltató Kft.-t.

 

Részvétele a magyar szabványosításban 1986-ban kezdődött, az MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra műszaki bizottságba való belépéssel, és azóta folyamatosan részt vett az európai szabványok magyar nyelvű bevezetésében fordítóként és javaslatkészítőként egyaránt. 1993 óta a magyar bizottság elnöke. A magyar vezetésű nemzetközi IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés, tarifa- és terhelésszabályozás műszaki bizottsághoz szakértőként 1986-ban csatlakozott. 1993-ban megválasztották e műszaki bizottság titkárának, amely posztot tavalyi lemondásáig látott el az MSZT támogatásával. 2000 szeptembere óta a több mint 70 vállalatot és intézetet tömörítő, a fogyasztásmérő berendezések adatcseréivel foglalkozó DLMS Felhasználói Szövetség elnöke. 2002 és 2004 között az IEC Szabványosításirányító Testület (SMB) helyettes tagja volt.

Kmethy Győző az európai szabványosításban is szerepet vállalt, az IEC/TC 13 európai tükörbizottsága, a CLC/TC 13 WG 02 munkacsoportjának vezetőjeként. Ez a munkacsoport az Európai Bizottság által kiadott M/441 Okos fogyasztásmérés szabványosítási mandátum alatt tevékenykedik, célja az okos fogyasztásmérésre alkalmazható már meglévő szabványok azonosítása, továbbfejlesztése és új szabványok kiadása. Mindezen feladatok mellett az MSZT/NB 1 Magyar Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság elnökhelyettesi tisztséget is elvállalta.

Néhány szó az IEC/TC 13 nemzetközi bizottságról, amelynek titkárságát az MSZT látja el

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság IEC/TC 13 műszaki bizottsága a villamos energia fogyasztásmérő és vezérlőberendezéseinek szabványosításáért felelős. Ez az egyik legrégebbi IEC műszaki bizottság, melynek első szabványát 1931-ben adták ki. Titkárságát 1948 óta Magyarország (a Magyar Szabványügyi Hivatal, majd a Magyar Szabványügyi Testület) látja el. A magyar titkárság annak elismerése, hogy a villamos fogyasztásmérőt Bláthy Ottó szabadalmaztatta 1889-ben és hogy a – ma az ITRON-csoporthoz tartozó – Ganz Mérőgyár Kft. az egyik legjelentősebb gyártó az egész világon. Az elektromechanikus (indukciós) mérők mindmáig az e szabadalomban leírt elvek szerint működnek. Az IEC/TC 13 ma az egyetlen olyan nemzetközi bizottság, amely magyar vezetés alatt áll. A magyar titkárság működését a Ganz Mérőgyár Kft. támogatja, magyar tükörbizottsága a már említett MSZT/MB 842.

A nyugalomba vonulás rögös útja …

Kmethy Győző úr tavaly mondott le az IEC/TC 13 titkári posztjáról (utódjául Bódi Béla úrat, a Ganz Mérőgyár Kft. mérési rendszerek marketingigazgatóját választották meg). A DLMS elnöki tisztségéről idén mondott le, de részt vesz az utód kiválasztási folyamatában, és megválasztásáig ellátja az elnöki feladatokat. A CLC/TC 13 WG 02 vezetői posztjáról is lemondott, amelyet a munkacsoport feloszlása követett. Az MSZT-beli tisztségeit (az MB 842 elnöke, az MSZT/NB 1 elnökhelyettese) továbbra is vállalja.

Ezúton köszönjük Kmethy Győző úrnak a magyar szabványosítás területén végzett széles körű, fáradhatatlan munkáját! A nyugalomba vonulása után hosszú és eredményes életet kívánunk!

Kosák Gábor 
2019. június

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés és -szabályozás

MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!