IEC/TC 13 plenáris ülés az MSZT-ben

Az IEC/TC 13 nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására május 13. és 17. között.

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság IEC/TC 13 műszaki bizottsága a villamos energia fogyasztásmérő és vezérlőberendezéseinek szabványosításáért felelős. A bizottság működési területe váltakozó áramú és egyenáramú villamos energia teljesítmény- és fogyasztásmérésének, illetve vezérlésének szabványosítása, az okos energiahálózatok részét képező okosmérők és -rendszerek szabványosítása, valamint a fogyasztásmérők vizsgálóberendezéseire és vizsgálati módszereire vonatkozó szabványok kidolgozása. Titkárságát 1948 óta a Magyar Szabványügyi Testület (korábban jogelődjei) látja el.

A bizottság 3-4 évente tart plenáris ülést. Az előző 2015. évi ülést is Budapesten, az MSZT-székházban tartották, és külön öröm, hogy erre idén ismét Budapesten került sor. Az eseményen mintegy ötven nemzetközileg elismert szakember vett részt, Japántól Kanadáig és Dél-Afrikától Finnországig. Az utóbbi évek plenáris ülései közül a 2015-ös és az idei, 2019-es budapesti események vonzották a legtöbb résztvevőt.

Az egy héten keresztül tartó eseményen az IEC-bizottság munkacsoportjai üléseztek, a plenáris ülésre május 15-én és 16-án került sor. A munkacsoporti üléseken a folyamatban levő szabványkidolgozásokat tekintették át, és ezekkel kapcsolatban hoztak döntéseket. A plenáris ülésen meghallgatták a vezetőség és a munkacsoportok vezetői beszámolóit, megvitatták, majd elfogadták azoknak a szabványoknak a listáját, amelyeket felül kell vizsgálni. Közben a CLC/TC 13, az IEC/TC 13 európai tükörbizottsága is ülésezett, kihasználva, hogy a két szervezet tagsága nagyrészt átfedi egymást.

Az ülésen Kmethy Győző úr ismertette a TC 13 titkárság történetét, amely magyar vezetését annak köszönheti, hogy a gödöllői Ganz Mérőgyár akkor a világ egyik legnevesebb gyártója volt, valamint talán annak is, hogy a villamos fogyasztásmérő gyártását a nagy hírű Ganz gyár Bláthy Ottó Titusz szabadalma alapján már 1889-ben, a világon elsőként kezdte meg, és a világpiacon jelentős részesedést szerzett.

Jelenleg a Ganz Mérőgyár a világon a fogyasztásmérő-iparban vezető szerepet betöltő ITRON cég keretében működik. A gödöllői gyár a világ egyik legnagyobb fogyasztásmérő- és gázmérőgyártója, amely termelésének jelentős részét exportálja. Az ITRON nemrégiben Budapesten és Gödöllőn is új fejlesztési központokat hozott létre. Az ITRON céget a plenáris ülésen a világ különböző országaiból 7 szakember képviselte, akik a bizottság munkájához jelentős mértékben hozzájárulnak.

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett gálavacsorán Kmethy Győző úrnak alkalma volt ismertetni az Akadémia megalakulásának történetét, illetve az Akadémia volt főtitkárának és egyik alelnökének, Kroó Norbertnek a munkásságát.

Az IEC/TC 13 plenáris ülésekkel és más munkacsoportülésekkel az elmúlt 25 évben már több száz szakértő járt Magyarországon és vitte magával Magyarország és Budapest jó hírét.

Reméljük, hogy a TC 13 új titkára, Bódi Béla úr, a GANZ egyik igazgatója, szervezésében még lesz alkalmunk hasonló eseményeket szervezni Magyarországon.

 

Az IEC/TC 13, a villamos fogyasztásmérők szabványosításáért felelős nemzetközi műszaki bizottság, a Magyar Szabványügyi Testület és az MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra műszaki bizottság nevében szeretnénk köszönetet mondani az ITRON-nak és az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-nek a TC 13 2019. évi közgyűlése megszervezésért nyújtott támogatásért.

Kosák Gábor 
2019. június

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 842 Berendezések villamos energia mérésére és terhelésszabályozásra

IEC/TC 13 Villamosenergia-mérés és -szabályozás

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!