A silók és tartályok Eurocode-szabványai magyar nyelven

Az MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkaprogramja szerint a silók és tartályok tervezésével foglalkozó szabványok megjelenésével folytatódik a magyar nyelvű Eurocode-szabványok kiadásának sora. Ennek első lépéseként december 1-jén megjelent az MSZ EN 1991-4:2006 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 4. rész: Silók és tartályok szabvány magyar nyelvű változata.

Az Eurocode-szabványcsalád alábbi szabványai foglalkoznak a silók és/vagy tartályok tervezésével:

MSZ EN 1991-4

Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 4. rész: Silók és tartályok

MSZ EN 1993-4-1

Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése. 4-1. rész: Silók

MSZ EN 1998-4

Eurocode 8: Tartószerkezetek tervezése földrengésre. 4. rész: Silók, tartályok és csővezetékek

Ezek közül az MSZ EN 1998-4:2007 magyar nyelvű változatának elkészítése is folyamatban van, megjelenése 2020 nyarán várható.

 

Az MSZ EN 1991-4:2006 az EN 1991-4:2006 európai szabvány magyar nyelvű változata, amely tartalmazza az EN 1991-4:2006/AC:2012 helyesbítést is. A magyar nyelvű változatba – nemzeti mellékletként – beépítettük az MSZE 21991-4:2008 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 4. rész: Silók és tartályok (az MSZ EN 1991-4:2006 nemzeti melléklete) előszabvány műszaki tartalmát is, amelyet a műszaki bizottság korszerűsített. Az előszabványt az MSZ EN 1991-4:2006 magyar nyelvű változata visszavonta.

E szabvány a szilárd szemcsehalmazok tárolására használt silók és a folyadékok tárolására használt tartályok tartószerkezeti tervezésekor figyelembe veendő általános alapelveket és hatásokat tartalmazza. Ugyanakkor a siló- és tartályszerkezetet terhelő hatásokkal kapcsolatban tartalmaz néhány olyan előírást is, amelyek nem csak a tárolt szemcsés anyagra vagy folyadékra vonatkoznak (pl. a hőmérséklet-különbségek hatása, a silóegységek eltérő süllyedéseinek következményei).

A szabvány – mint ahogyan az Eurocode-szabványok általában – nem fedi le teljes mértékben az olyan különleges tervezési állapotokat, melyek esetén a szokásostól eltérő megbízhatósági megfontolásokra van szükség (például nukleáris szerkezetek), továbbá elsősorban nem a meglévő építmények – javítási és átalakítási tervek kidolgozása vagy funkcióváltás körülményeinek értékelése során való – megítélésének céljával készült. A szabványt együtt kell alkalmazni az MSZ EN 1990-nel, az MSZ EN 1991 további részeivel, valamint az MSZ EN 1992 – MSZ EN 1999 szabványsorozatokkal.

A silók és tartályok, MSZ EN 1991-4 szerinti, tervezési szabályai a következő korlátozásokkal érvényesek:

  • a keresztmetszeti alak csak kör, négyzet, téglalap vagy nyolcszög, és a keresztmetszet belső felületébe írható legnagyobb kör átmérője (dc) legfeljebb 60 m lehet;
  • a tölcsér csúcspontjától az egyenértékű felületig mért teljes magasság legfeljebb 100 m és a dc legfeljebb 10-szerese;
  • az oldalfal és a tölcsér egyetlen vízszintes síkban csatlakozik egymáshoz;
  • a tölcsér(ek) kúpos (azaz forgásszimmetrikus), négyszög alapú gúla, ék vagy véső alakú(ak);
  • a tárolt szemcsés anyag legnagyobb szemcseátmérője legfeljebb 0,03 · dc, a tartószerkezeti tervezéshez szükséges paraméterei ismertek;
  • a tartályok tervezési szabályai csak normál légköri nyomáson tárolt folyadékokat tartalmazó tartályokra vonatkoznak.

 

A szabvány nem foglalkozik a silóban tárolt szemcsés anyag biztonságos ürítésének megtervezésével, valamint a silók rázkódás, lökéshullám okozta hatás, ürítéskori rezgés okozta hanghatások, illetve kopogás és súrlódás okozta hanghatások elleni tervezésével.

 

Bernáth Csaba

2019. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése

CEN/TC 250 Tartószerkezeti Eurocode-ok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!